Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Guvernul Transnistriei a aprobat mecanismul de folosire a terenurilor de către agricultorii moldoveni

9 apr. 2014,, 13:35   Societate
4716 4
Foto: noi.md
Guvernul Transnistriei a aprobat marţi instituirea unui "mecanism special de atribuire şi folosire a terenurilor cu destinaţie agricolă în raionul Dubăsari".

Agenţia "Infotag" comunică, cu referire la site-ul cabinetului de miniştri al autoproclamatei RMN, că ministrul tiraspolean de externe, Nina Ştanski, care a prezentat proiectul, a spus că problema a fost discutată deja la întrevederea reprezentanţilor politici ai Transnistriei şi Moldovei.

Potrivit ei, mecanismul pentru agenţii economici – fermieri din Republica Moldova, prevede obţinerea înregistrării la administraţia raionului Dubăsari şi încheierea unui contract de arendă a terenurilor pe termen de un an. "Acesta va fi un mecanism special provizoriu, un supliment la hotărîrea de guvern aprobată. În continuare, documentul va fi transmis administraţiei de stat din Dubăsari şi acolo fiecare fermier va putea lua cunoştinţă de acesta şi înţelege cu cine şi cum are de lucrat", a adăugat Ştanski.

Aceasta a precizat că "cu titlu de gest de bunăvoinţă, pentru cei 17 fermieri moldoveni disciplinaţi va fi instituită "cota zero" pentru perfectările vamale la transportarea mărfurilor, a tehnicii agricole, a pesticidelor peste hotarul RMN, iar pentru alţi fermieri din Republica Moldova va fi prevăzută o procedură generală de folosire a pămîntului, analogică celei aplicate în privinţa fermierilor transnistreni".

Discuţiile în privinţa acestei probleme vor continua la întrevederea grupurilor de lucru ale părţilor pentru probleme de economie, programată pentru 11 aprilie. Experţii vor avea de coordonat mecanismul de folosinţă funciară, pe care reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului să-l poată aproba la reuniunea următoare, programată pentru 14 aprilie.

Locuitorii satelor moldoveneşti Doroţcaia, Coşniţa, Pohrebea, Pîrîta, Cocieri, Molovata Nouă din stînga Nistrului deţin titluri ale Republicii Moldova pentru 6,3 mii ha de teren agricol în raionul Dubăsari din Transnistria, dar autorităţile autoproclamatei RMN nu le recunosc, pentru că terenurile se află sub jurisdicţia lor. Mecanismul coordonat precedent de folosire a acestor terenuri de către fermieri a expirat în decembrie 2013, iar Chişinăul şi Tiraspolul nu şi-au coordonat nici pînă acum poziţiile referitoare la mecanismul nou, motiv pentru care terenurile rămîn necultivate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?