X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

O bucată dintr-un arhipelag arctic se vinde pentru o sumă uriașă

16 mai. 00:00   Externe
2501 0

Ultima bucată de teren aflat în proprietate privată din arhipelagul arctic Svalbard este scoasă la vînzare pentru suma de 300 de milioane de euro.

Întinzîndu-se pe o suprafață de 14830 de acri, terenul are „o importanță ecologică, științifică și economică”, potrivit unui anunț al agenției Knight Frank.

Arhipelagul este situat între Norvegia continentală și Polul Nord și a căpătat o importanță geopolitică mai mare pe măsură ce gheața marină se topește, deschizînd noi rute de navigație și sporindu-i valoarea strategică, notează Noi.md cu referire la dcnews.ro.

Terenul se găsește în vestul Svalbard, și se poate ajunge la el în trei ore cu barca de la Longyearbyen, cea mai mare așezare din arhipelag, care oferă zboruri regulate către capitala norvegiană Oslo, potrivit anunțului.

Bucata de arhipelag are cinci kilometri de țărm, precum și munți, ghețari și „o abundență de animale sălbatice”, se mai arată în anunț.


Un eventual cumpărător va achiziționa, de fapt, Aktieselskabet Kulspids, o societate norvegiană privată care deține terenul.

Cumpărătorul va trebui să provină din una dintre cele 46 de națiuni care au ratificat Tratatul Svalbard, care a stabilit suveranitatea norvegiană asupra arhipelagului.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?