X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Elveţia va aloca Moldovei 46 de milioane de euro pentru proiecte de sănătate şi aprovizionare cu apă

8 apr. 2014,, 17:15   Societate
4059 2
Foto: unimedia.info
Ambasada Elveţiei va aloca Moldovei în anii 2014-2017 46 de milioane de euro pentru realizarea proiectelor din domeniul sănătăţii, aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare.

Potrivit agenţiei "Infotag", şefa Direcţiei statele CSI a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Santi Vege, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că "actualul ajutor financiar acordat de Guvernul Elveţiei este dublu faţă de cel oferit pentru realizarea proiectelor în 2010-2013".

Potrivit ei, "din 2000 – începutul cooperării Moldovei cu Elveţia, rezultatele din domeniul sănătăţii au devenit considerabil mai bune".

Vege a spus că "din ajutorul financiar acordat anterior de Elveţia 38 de maternităţi au fost dotate cu utilaj modern, fapt ce a permis mamelor să beneficieze de servicii calitative, precum şi a contribuit la reducerea numărului de decese în rîndurile nou-născuţilor. De asemenea, în fiecare raion al ţării a fost deschis cîte un centru de sănătate prietenos tinerilor, iar 1,2 mii de specialişti din domeniul medicinii perinatale şi-au îmbunătăţit nivelul de calificare peste hotarele ţării".

Reprezentanta SDC a spus că "pe lîngă rezultatele din domeniul sănătăţii, în cadrul cooperării, în 30 de localităţi din opt raioane ale Moldovei au fost construite sisteme de aprovizionare cu apă, ceea ce a permis la 40 de mii de locuitori să beneficieze de apă potabilă de calitate. Au fost construite şapte staţii ecologice de purificare a apei".

Ambasadorul Elveţiei în Moldova, cu reşedinţa la Kiev, Christian Schoenenberger, a spus că "indiferent de faptul că Ucraina acum trece printr-o perioadă dificilă, ambasada nu uită de Moldova şi continuă să coopereze pentru realizarea proiectelor importante".

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a spus că "în urma cooperării, precum şi realizării diverselor proiecte din domeniul sănătăţii, începînd cu 2000, s-a reuşit reducerea mortalităţii nou-născuţilor de la 5,45 la 4,8%, precum şi a cazurilor de deces al mamelor după naştere, astfel, la 1 mie de nou-născuţi revin 9-10 cazuri de decese ale mamelor".

Participanţii la conferinţa de presă au spus că "în cadrul colaborării bilaterale vor fi examinate şi soluţionate subiectele ce ţin de migrarea populaţiei, vor fi realizate proiecte de atragere şi contribuire la revenirea tinerilor în ţară".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?