X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Transnistria, sau federalizarea ca reţetă universală

4 apr. 2014,, 00:16   Externe
11045 45
Foto : romanian.ruvr.ru
„Scenariul crimeean” în Transnistria. Acesta este unul dintre cele mai discutate subiecte în ultimele zile în rîndul analiştilor politici şi jurnaliştilor din Occident.

Motiv pentru aceasta a servit observația făcută de președintele Rusiei în cursul convorbirilor telefonice cu omologul său american, Barack Obama, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Vladimir Putin a atras atenția colegilor occidentali asupra blocadei impuse regiunii transnistrene de către Republica Moldova și Ucraina. Însă, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, discuțiile despre un „scenariu crimeean” în Transnistria sînt o provocare.

Totuși, situația din Transnistria stîrnește îngrijorare. Posturile de control moldovenești au blocat accesul pe teritoriile controlate de Chișinău nu numai a mărfurilor, dar și a locuitorilor din regiunea transnistreană, în special a persoanelor cu pașapoarte rusești. Ucraina, sub pretextul unor „tensiuni la Nistru”, a închis frontiera.

Situația devine tot mai tensionată și stîrnește neliniște nu numai la Chișinău și Tiraspol, dar și la Washington și Moscova, ce-i drept, fiecare în felul său. Rețeta rusă de soluționare a conflictului transnistrean este federalizarea, subliniază Aleksandr Șubin, doctor în istorie.

Cea mai optimă soluție în cazul conflictului transnistrean este federalizarea Republicii Moldova și includerea în componența ei a Transnistriei și Găgăuziei. Găgăuzii își vor păstra autonomia în cadrul țării, oferind o autonomie largă poate fi rezolvat diferendul transnistrean”.

Conflictul dintre Republica Moldova și Autoproclamata Republica Moldovenească Nistreană (Transnistria), care nu recunoaște puterea de la Chișinău, a izbucnit în 1989. În 1992, vărsarea de sînge a fost oprită numai după intervenția forțelor ruse de menținere a păcii. De atunci se încearcă rezolvarea conflictului în cadrul negocierilor în formatul 5+2: Moldova și Transnistria, în calitate de părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori, iar SUA și UE în calitate de observatori.

Republica Moldova, încălcînd toate acordurile la sfîrșitul anului trecut, și Ucraina - în februarie 2014 - au decis să consolideze blocada economică asupra Transnistriei. Tiraspolul nu poate ignora asemenea măsuri din partea celor care ar trebui să contribuie la soluționarea problemei, menționează Nina Ștanski, șefa Departamentului de Externe al Transnistriei.

Unii participanți la procesul de discuții încalcă în mod flagrant acordul cu privire la principiile și procedurile de negociere. Transnistria este interesată în menținerea și în dinamica negocierilor. Noi nu acceptăm limbajul sancțiunilor și blocadelor”.

Apropo, în Republica Moldova există totuși forțe care înțeleg că singura soluție este federalizarea țării. Partidul Socialiștilor a încercat încă acum doi ani să convingă autoritățile de la Chișinău să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă, pentru că în caz contrar Republica Moldova va pierde pentru totdeauna Transnistria și va fi amenințată însăși existența statului Republica Moldova. Puterea nici nu vrea să audă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?