X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Producătorii moldoveni susţin iniţiativa Ministerului Economiei de a promova produsul autohton (VIDEO)

29 mar. 2014,, 10:00   Economie
3674 0
Foto : noi.md
„Iniţiativa Ministerului Economiei de a susţine producătorii locali de produse alimentare printr-o prezenţă mai largă a lor pe rafturile supermarketelor este binevenită ca niciodată”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe „MOLDOVA-FRUCT”, Vitalie Gorincioi.

Interlocutorul este convins că, foarte curînd, fructele şi legumele moldoveneşti nu vor „pleca” atît de uşor în Rusia şi alte state ale CSI. Pe fonul valorificării tot mai insistente a acestei pieţe de producţia din Polonia, Italia, Olanda, producătorii noştri trebuie să se gîndească nu doar la calitate, dar şi la ambalajul produsului, la promovarea activă a lui, dar şi la promovarea fructelor moldoveneşti pe alte pieţe. Ex-ministrul Agriculturii a relatat despre recenta sa vizită la o expoziţie agrară din Dubai.

„Toţi care au gustat merele noastre au recunoscut că ele au o aromă proaspătă, sînt cu mult mai gustoase şi mai dulci decît cele din alte ţări. Noi deja avem cîteva propuneri de export în urma acestei expoziţii. Vom demara negocieri concrete”, a relatat specialistul.

Nu mai puţin importantă este, în opinia lui, valorificarea propriei pieţe.

„Nu e paradoxal cînd în aceleaşi grădiniţe şi şcoli în meniu lipsesc merele de mărime „şcolară” - cum noi numim în glumă fructul, pe care un copil nu-l poate mînca pînă la capăt. În toate hotelurile din Italia şi alte ţări este obligatorie prezenţa nu doar băuturilor alcoolice şi sucurilor autohtone, dar şi a fructelor. De ce nu e posibili să „convingem” firmele ce se ocupă cu elaborarea pachetului alimentar pentru avioanele de pasageri să introducă merele autohtone? Aici deja trebuie să intervină Ministerul Economiei”, afirmă şeful „MOLDOVA-FRUCT”.

„Nu ar fi rău, consideră expertul, să manifeste patriotism şi proprietarii supermarketelor. Or nu este secret că comercializînd mere cu 10-12 lei kilogramul, ei exportă aceeaşi producţie peste hotare cu 20 de lei şi mai mult. Totul nu ar fi atăt de rău – fiecare marfă îşi are cumpărătorul său. Dacă nu ar fi un mic „nu”: merele moldoveneşti sînt amestecate cu cele de import şi sînt vîndute la preţuri mai mari. Aşa păcătuesc şi partenerii noştri ruşi. Aici deja este vorba de promovarea imaginii Moldovei”, menţionează Gorincioi.

În final, Gorincioi a dat asigurări că el şi colegii săi din asociaţie vor propune ministerului în termenul stabilit propuneri concrete de susţinere a producătorilor moldoveni.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?