X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Timofti consideră că există pericole pentru securitate, dar Moldova nu poate adera la NATO

18 mar. 2014,, 15:36   Societate
2919 1
Foto: noi.md
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, consideră că în Moldova există riscuri şi pericole pentru securitate. Despre acest lucru şeful statului a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă dedicată împlinirii a doi ani de la alegerea sa în postul de președinte, transmite agenția "Infotag".

"Deţinem informaţii precum că se întreprind anumiţi paşi pentru destabilizarea situaţiei. Între evenimentele din Crimeea şi situaţia din jurul Transnistriei există multe asemănări. Totuşi, nu trebuie să trăim cu frică, trebuie să avem siguranţa că noi facem totul corect. Noi nu întreprindem nimic care să pună în pericol pacea şi securitatea din regiune. Aşteptăm acelaşi lucru şi de la partenerii noştri", a subliniat Timofti.

Potrivit lui, autorităţile întreprind măsuri pentru consolidarea securităţii, sînt în contact cu conducerile altor ţări. Preşedintele a amintit că prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat luni Kievul, iar el pleacă mîine la Iaşi.

"Voi avea o întrevedere de lucru cu preşedintele Traian Băsescu, vom discuta şi probleme de securitate. Cu vecinii trebuie să trăieşti în prietenie, să comunici în permanenţă", a menţionat şeful statului.

Întrebat despre perspectivele de aderare a Republicii Moldova la NATO cu scopul consolidării securităţii republicii, Timofti a recunoscut că nivelul de securitate al Republicii Moldova este destul de scăzut, deşi acum se întreprind măsuri "pentru consolidarea controlului şi securităţii la frontieră".

"În contextul situaţiei curente, acum se vorbeşte mult despre NATO. Dar noi pornim de la normele constituţionale, potrivit cărora Republica Moldova este un stat neutru. Nu am fost în politică mai înainte, nu ştiu dacă atunci cînd aceste norme au fost aprobate cineva s-a gîndit la pericolele pentru securitate şi la eventuale provocări noi în regiune. Dar acestea sînt normele noastre, noi respectăm Constituţia", a declarat Timofti.

Preşedintele a pledat, de asemenea, pentru evacuarea forţelor militare şi a armelor ruse de pe teritoriul Moldovei.

"Aceasta este poziţia noastră de principiu. Noi am vorbit în repetate rînduri despre aceasta de la tribuna ONU, a Consiliului Europei, în dialogul cu conducerea Rusiei. Noi ne reiterăm poziţia, deşi am îndoieli că apelul ne va fi auzit acum", a spus preşedintele ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?