Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Dispute la CEC pe marginea proiectului de lege cu privire la referendumuri (VIDEO)

4 mar. 2014,, 16:55   Societate
4511 2
Foto: noi.md
Opiniile membrilor Comisiei Electorale Centrale privind proiectul de lege care prevede modificarea Codului electoral s-au divizat în mod egal. La solicitarea comisiei parlamentare de profil, CEC a examinat astăzi amendamentele propuse la Codul electoral, conform cărora problemele de importanţă naţională şi cele ce ţin de politica internă şi externă a ţării nu ar mai putea fi abordate în cadrul referendumurilor locale, relatează NOI.md.

Piatra de poticnire a fost propunerea lui Alexandr Simionov de a interpreta mai clar sintagma "politică internă". Este greu să nu accepți argumentele membrului CEC.

"Consilierii municipali din Orhei au decis recent să construiască în locul unei gunoişti existente o uzină de ardere a deșeurilor, ceea ce, apropo, este interzis de legislaţia în vigoare. Această problemă ţine oare de politica internă a statului? Şi atunci, oare are dreptul un consiliu municipal să examineze acest subiect chiar prin referendum?", se întreabă Simionov.

„Sau altceva: Guvernul ar modifica legislația și ar propune Parlamentului să aprobe aceste amendamente, după ce în ţara ar putea fi construite astfel de uzine. Se alege un loc pentru viitoarea construcţie. Aceste chestiuni ţin de politica internă, dar oare nu au dreptul locuitorii din împrejurimi să-şi exprime prin plebiscit atitudinea faţă de construcţia care este, în opinia lor, dăunătoare pentru sănătatea oamenilor?", a continuat el.

"Am putea din nou să admitem o interpretare echivocă a legii, ceea ce va crea premize pentru a contesta această prevedere în instanţele de judecată", a avertizat Simionov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?