X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc la Viena pe 27-28 februarie

26 feb. 2014,, 15:50   Societate
2730 0
Foto: ziarulnational.md
Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean va avea loc în zilele de 27-28 februarie la Viena. Despre aceasta a comunicat miercuri Misiunea OSCE în Moldova.

Potrivit comunicatului, de textul căruia dispune agenţia "Infotag", "întrevederea va aduna reprezentanţii părţilor, mediatorii şi observatorii la procesul de negocieri - Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, SUA şi UE". Negocierile vor fi prezidate de către ambasadorul Radojko Bogojevic, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Elveţiei pentru procesul de reglementare transnistreană. La finele rundei reprezentanţii politici de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, vor susţine un briefing de presă prin intermediul unei transmisiuni video de la Viena, preconizate pentru 28 februarie. Transmisiunea va putea fi urmărită live la sediul Misiunii OSCE.

Runda de negocieri de la Viena este prima din acest an, care va avea loc sub egida preşedinţiei Elveţiei şi Serbiei în OSCE. La finele anului trecut, cînd Ucraina și-a încheiat preşedinţia în OSCE, s-a anunţat că runda de negocieri va avea loc în februarie la Chişinău şi Tiraspol. Însă în cadrul primei vizite la Chişinău şi Tiraspol a ambasadorului Radojko Bogojevic s-a stabilit desfăşurarea rundei de negocieri la Viena.

Cauzele amînării negocierilor pentru Viena nu au fost făcute publice. Experţii asociază acest fapt cu relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, care au început să se înrăutăţească la finele anului trecut şi continuă să se acutizeze. Acest fapt este generat şi de presiunea din partea Tiraspolului faţă de şcolile moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din Transnistria, şi cu decizia parlamentului moldovean de a introduce accize pentru agenţii economici din regiune, care importă mărfuri pentru necesităţi tehnologice.

Runda de negocieri a fost pusă în pericol. Totuşi, săptămîna trecută s-a decis desfăşurarea acesteia, după ce Eugen Carpov, în cadrul întrevederii cu Nina Ştanski, a declarat că autorităţile moldoveneşti vor anula în decurs de o lună accizele pentru întreprinderile transnistrene. Totuşi, negocierile vor avea loc fără o ordine de zi aprobată, ceea ce, potrivit analiştilor, complică obţinerea unor rezultate reale la Viena.

În cadrul săptămînii curente, ministrul Afacerilor Externe al Elveţiei, care este preşedinte în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter, a declarat la New York că "OSCE nu exclude o posibilă acutizare a situaţiei în jurul Transnistriei". Potrivit lui, "există semne ce demonstrează că întrăm într-o perioadă de tensiune sporită a conflictului transnistrean".

Fiind invitat recent la postul de televiziune PublikaTV, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei Valeriu Chiveri s-a arătat nemulţumit de lipsa de rezultate a negocierilor în formatul 5+2.

"Partea transnistreană neagă toate încercările noastre de a discuta subiecte serioase cum ar fi, de exemplu, statutul regiunii transnistrene. Din păcate, o poziţie similară are şi partea rusă. Pînă nu va fi consens în acest format, negocieri serioase privind statutul regiunii sînt imposibile", a spus Valeriu Chiveri.

La rîndul său, în cadrul vizitei recente cu ambasadorul Rusiei în Moldova, Farid Muhametşin, Nina Ştanski a declarat că, "luînd în calcul realităţile actuale, runda de negocieri va fi una complicată".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?