X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum arată DelFly Explorer, cea mai mică "insectă-dronă" din lume (FOTO, VIDEO)

24 feb. 2014,, 19:30   Ştiinţă şi IT
6432 0
Foto: computerra.ru
Oamenii de ştiinţă olandezi au creat cea mai mică "insectă-dronă" din lume, o sosie robotizată a unei libelule cu vedere în 3D, care ar putea să revoluţioneze o gamă vastă de activităţi, de la organizarea de concerte şi pînă la agricultură şi acordarea primului ajutor.

"Acesta este DelFly Explorer, cea mai mică dronă din lume care poate să bată din aripi pentru a zbura şi să evite obstacolele în mod indenpendent", a precizat unul dintre creatorii micului robot, Guido de Croon, profesor la Universitatea tehnică din Delft, un oraş în vestul Olandei.

Cîntărind aproape 20 de grame, echivalentul greutăţii a patru coli de hîrtie A4, această libelulă robotizată ar putea fi utilizată în situaţii în care folosirea altor drone cu patru elice, mai grele, ar fi periculoasă.

DelFly Explorer ar putea fi folosită pentru a filma publicul care asistă la un concert sau la un eveniment sportiv.

Atunci cînd bate din aripi, aparatul, care are o avengură a aripilor de 28 de centimetri, foloseşte două camere miniaturale de înaltă rezoluţie care reproduc vederea umană în 3D pentru a se orienta.

Imaginile sînt transmise unui computer de bord, care examinează împrejurimile, şi, prin intermediul unui algoritm special creat, transmite decizii instantaneu care permit robotului DelFly să evite obstacolele.

Drona, la fel ca o insectă adevărată, ar putea să se simtă în largul ei şi în mijlocul plantelor: "Ar putea fi utilizată pentru a zbura în sere şi să repereze fructele care s-au copt", spune Guido de Croon, referindu-se la uriaşa piaţă de legume şi fructe obţinute în serele din Olanda.

"Sau, de ce nu, ar putea fi, pentru prima dată, o zînă care zboară autonom într-un parc de distracţii", a adăugat profesorul olandez.

Spre deosebire de alte drone care utilizează elice rotative şi care au uneori greutăţi de cîteva sute de ori mai mari decît aceea a libelulei robotizate, DelFly are două aripi de fiecare parte care bat aerul foarte repede pentru a zbura.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?