X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Moldovei i se propune să creeze un serviciu de mareșali

24 feb. 2014,, 10:05   Societate
3191 0
Foto: noi.md
„În Moldova ar trebui creat un serviciu de stat al mareșalilor, care s-ar ocupa nu doar de asigurarea securităţii judecătoriilor şi magistraţilor, dar şi de executarea verdictelor instanţelor, asigurarea ordinii în cadrul şedinţelor de judecată”, consideră fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), avocatul Stanislav Pavlovschi.

Potrivit agenţiei "Infotag", juristul a spus, comentînd iniţiativa Ministerului Justiţiei de a crea poliţia de judecată, că asigurarea securităţii nu se poate limita doar la instalarea posturilor în incinta judecătoriilor.

"Asigurarea securităţii sistemului de drept este o activitate sistematică informativă şi operativă, menită să depisteze şi să combată riscurile. Acesteia îi pot face faţă doar serviciile speciale de stat, dar nicidecum structurile particulare", este convins Pavlovschi.

Acesta a recunoscut că într-un şir de state se practică paza particulară a judecătoriilor de către agenţiile de pază, dar numai în cele care încep să creeze sisteme de drept civilizate.

"În ţările dezvoltate însă această activitate ţine de atribuţiile statului. Ca de exemplu în SUA", a comunicat fostul judecător la CEDO.

"Imaginaţi-vă situaţia în care persoane particulare vor obţine controlul deplin asupra clădirilor judecătoriilor şi cabinetelor magistraţilor. Cîte tentații de a instala echipament de ascultare, de acces nesancţionat la sistemele informaţionale şi cazurile care se află pe rol? În Moldova acest fapt poate duce la cele mai triste urmări...", a menţionat Pavlovschi, subliniind că activitatea respectivă trebuie încredinţată profesioniştilor aflați în serviciul statului.

Consiliul Superior al Magistraturii a susţinut marţi iniţiativa preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, care a solicitat ca Ministerul Justiţiei să anunţe un concurs şi să încheie un contract cu o agenţie particulară de pază. Angajaţii acesteia vor asigura securitatea în sala de judecată în timpul şedinţelor. În decursul anului trecut, în instanţele din Moldova au fost înregistrate cel puţin trei cazuri de atacare a judecătorilor de către participanţii la proces care s-au considerat prejudiciaţi în urma anunţării verdictului.

În Franţa toate deciziile de judecată ţin de competenţa executorilor judecătorești particulari. De regulă, acesta este un business de familie. Într-una din ţările dezvoltate executorii solicită executarea hotărîrilor cînd este vorba despre sume de pînă la 5 milioane de euro. Există clanuri de executori care au experienţă de 100-200 de ani.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?