Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Barroso: Nu este momentul potrivit pentru a discuta eventuale sancțiuni împotriva Ucrainei

12 feb. 2014,, 14:00   Externe
3343 1
Foto: tsn.ua
Impunerea de sancțiuni împotriva Ucrainei acum ar fi o greșeală, iar prioritatea ar trebui să constea în crearea condițiilor potrivite pentru o tranziție politică pașnică, a apreciat miercuri președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de agenția Reuters.

În cadrul unei convorbiri private scurse pe internet săptămîna trecută, subsecretarul de stat american Victoria Nuland a fost surprinsă în timp ce critica dur, folosind expresii licențioase, politica Uniunii Europene cu privire la Ucraina, sugerînd că Bruxellesul a reacționat slab după ce Kievul a refuzat să semneze Acordul de Asociere la UE și a acceptat împrumuturi avantajoase din partea Rusiei.

Washingtonul pledează pentru o linie mai dură, considerînd că ar trebui impuse sancțiuni care să-l pedepsească pe președintele ucrainean Viktor Ianukovici pentru reprimarea dură a protestatarilor care manifestează în favoarea parcursului proeuropean al țării de aproape trei luni. Cel puțin șase protestatari au fost uciși.

'Ne aflăm acum într-o fază în care prioritatea este de a stabiliza țara, de a evita violența, de a obține începutul unui dialog serios între guvern și opoziție', a spus Barroso într-un interviu prilejuit de un eveniment organizat de Reuters la Bruxelles. 'În acest stadiu, alte măsuri nu ar putea avea decît un efect negativ', a continuat el.

Europa trebuie să contribuie la 'crearea condițiilor pentru o transformare politică ce s-ar putea bucura de o legitimitate deplină în Ucraina', a subliniat președintele executivului european. Dar, dacă situația continuă să se deterioreze, Barroso a mărturisit că l-a pus deja în gardă personal pe Ianukovici că UE nu va sta cu mîinile în sîn. 'Vor exista consecințe asupra relației dintre Ucraina și Uniunea Europeană', a spus el.

Într-o convorbire telefonică, privată, postată ulterior pe YouTube, Victoria Nuland i-a explicat ambasadorului american în post la Kiev că SUA ar trebui să adopte o atitudine de tip 'fuck the EU'. Într-o înregistrare separată, la rîndul său apărută pe YouTube, Helga Schimd, adjunctă a șefei diplomației europene Catherine Ashton, poate fi auzită exprimîndu-și îngrijorarea în fața ambasadorului UE în Ucraina despre slăbiciunea percepută a Uniunii în ochii Statelor Unite ale Americii. Impresia creată de aceste înregistrări, pe care Vestul le suspectează că ar fi fost realizate de ruși, este aceea a unei divizări puternice între cei doi aliați într-o problemă crucială de politică externă.

În context, Barroso a notat că nu există nicio competiție cu Washingtonul pentru influență în Ucraina și a explicat că, în cele din urmă, Europa este cea care îi poate oferi acestei țări un viitor și nimeni altcineva. 'Nu ne aflăm într-o competiție cu partenerii noștri americani. În acest caz, Uniunea Europeană are mai multe de oferit Ucrainei decît oricine altcineva'.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?