X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Axa Comrat – Budapesta - o nouă realitate geopolitică?

11 feb. 2014,, 03:07   Societate
10446 3
Foto: gazetadedimineata.ro
Publicația Gagauzlar, apropiată de bașcanul Găgăuziei, consideră că referendumul din 2 februarie din autonomie și reacția internațională ulterioară, precum și valul de interes față de Găgăuzia "au un potențial enorm, care ar trebui să fie utilizat de conducerea autonomiei". Una dintre cele mai promițătoare opțiuni, potrivit ediției, este axa Comrat - Budapesta.

"Perspective nelimitate – de la atragerea de noi investitori pînă la construirea de noi relații geopolitice (Comrat - Budapesta, de ce nu ?) , de la consolidarea imaginii pozitive a regiunii pînă la abordarea sarcinilor politice actuale de lărgire a atribuțiilor și consolidarea statutului autonomiei. Toate aceste probleme sînt legate între ele și gîndind o strategie pentru punerea în aplicare a uneia dintre ele, se deschide imaginea de ansamblu", - scrie ziarul.

Constatînd că reacția cea mai pozitivă și solidară la referendumul din Găgăuzia a venit din partea Ungariei și a comunității maghiare din România, publicația conchide: "Ungurii au un interes evident pentru noi. Poate printr-un efort comun vom împunge cu un băț ascuțit statul vecin pentru a-i tempera ardoarea unionistă ?"

Anterior europarlamentarul maghiar Bela Kovacs a salutat referendumul care a avut loc în Găgăuzia, numindu-l "democrație reală în acțiune". La rîndul său, deputatul în Parlamentul European de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Iuliu Winkler, a vorbit în sprijinul dreptului autonomiei găgăuze de a participa la formularea politicii externe a Republicii Moldova și a exprimat "simpatia pentru Găgăuzia în politica promovată de conducerea autonomiei", remarcînd similitudinea situației găgăuzilor din Republica Moldova și maghiarilor din România și a problemelor cu care se confruntă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?