X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Autorităţile Transnistriei ameninţă Moldova cu măsuri adecvate

30 ian. 2014,, 13:18   Societate
2911 0
Foto: eurasianews.md
„Partea transnistreană îşi păstrează dreptul de a introduce măsuri de răspuns adecvate, în cazul în care acţiunile Moldovei vor avea urmări negative pentru economia republicii”. Despre aceasta a declarat în cadrul briefingului de la Tiraspol, după întrevederea cu Reprezentantul Special al OSCE, Radojko Bogojevic, ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face referire la pagina web a diplomației transnistrene, Ștanski a explicat că este vorba despre „modificările unilaterale ale Republicii Moldova a regulilor activităţii export-import pentru întreprinderile transnistrene – introducerea accizelor pentru import în privinţa unui şir de mărfuri”.

„La finele lunii decembrie 2013, parlamentul Moldovei a operat modificări la Codul fiscal, care anulează limitările, excepţiile şi rezervările ce vizează activitatea întreprinderilor transnistrene. Noile măsuri discriminatorii au, în primul rînd, scopul de a limita activitatea în astfel de domenii ale economiei transnistrene ca producția de vinuri şi divinuri, industria alimentară, textilă, de încălţăminte”, a comunicat diplomata.

În opinia ei, „modificările, care de facto anulează decizia guvernului Moldovei cu privire la regimul special de interacţiune cu întreprinderile transnistrene, este în sine un nou obstacol, ce va afecta în primul rînd întreprinderile de stat ca „Kvint”, „Tirotex”, „Moldavizolit”, precum şi pe marii contribuabili din Bender şi raionul Dubăsari”.

„Scrisorile informative corespunzătoare deja au fost trimise participanţilor negocierilor în formatul 5+2. Pe 31 ianuarie, partea transnistreană va înainta acest subiect pentru discuţii şi în cadrul primei întrevederi din acest an a grupurilor de experţi din Transnistria şi Moldova în domeniul economiei. Sper că în cadrul reuniunii ni se vor da explicaţiile corespunzătoare”, a spus principalul negociator al Transnistriei.

Oficiala a accentuat că va fi făcut „tot posibilul pentru ca măsurile discriminatorii să nu ducă la destabilizarea economiei Transnistriei”.

Potrivit comunicatului MAE din regiune, pentru reprezentantul special al OSCE informaţia enunţată „a devenit o surpriză”.

Diplomatul a promis să ia măsuri pentru a găsi soluţia problemei „de acciz” în cadrul mandatului preşedinţiei elveţiene şi sîrbe a OSCE.

„Nu am dori ca acest subiect să pună în pericol desfăşurarea şedinţei în formatul 5+2”, a spus Bogojevic.

Nina Ştanski a mai atras atenţia asupra „inadmisibilităţii înaintării pentru discutare a subiectelor despre „un oarecare statut politic special al republicii”, care nu au fost coordonate anterior cu ordinea de zi aprobată”.

„Dacă cineva cu adevărat doreşte să înainteze pentru dezbateri subiecte politice cu privire la statut, acesta doreşte încetarea negocierilor”, consideră Ştanski.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?