X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Susţinătorii şi oponenţii referendumurilor din Găgăuzia îşi apără ireconciliabil poziţiile

22 ian. 2014,, 10:20   Societate
2625 0
Foto: europalibera.org
Susţinătorii şi oponenţii referendumurilor din Găgăuzia, preconizate pentru 2 februarie, îşi apără ireconciliabil poziţiile. Aceasta este opinia experţilor care a fost enunţată marţi, în cadrul dezbaterilor publice „Şanse ale dialogului civilizat între Chişinău şi Comrat şi alternativele periculoase ale acestui proces”.

Potrivit agenţiei „Infotag”, deputatul din partea PLDM Valeriu Ghileţchi consideră că există cel puţin trei chestiuni care pun sub semnul întrebării posibilitatea desfăşurării plebiscitelor.

„Prima: legitimitatea referendumurilor. Există decizia Curții de Apel Comrat, care interzice desfăşurarea acestora. A doua: oare sunt atît de necesare aceste plebiscite? Deoarece este evident că alegerea vectorului de mişcare a ţării este prerogativa guvernului naţional, a centrului, dar nicidecum nu a Adunării Populare a Găgăuziei (APG). Şi a treia: cei care privesc deschis la această situaţie, fără îndoială văd că toate acestea sînt o acţiune politică planificată”, consideră acesta, convins că toate aceste „acţiuni” în Găgăuzia semnifică un singur lucru – apropierea alegerilor parlamentare din 2014.

Deputatul APG, liderul mişcării „Găgăuzia Unită”, Fiodor Gagauz, consideră că dreptul pentru desfăşurarea referendumurilor este stipulat în legea „cu privire la statutul juridic special al Gagauz-Yeri”.

„Competenţa de stabilire a plebiscitelor, formularea întrebărilor din cadrul acestora este prerogativa APG. Sîntem convinşi că acum are loc „isterizarea” opiniei publice, intenţionat efectuată de autorităţile centrale şi de un şir de surse mass-media. Toate acestea sînt provocate artificial, pentru a prezenta într-o lumină nefavorabilă populaţia autonomiei. Noi, deputaţii APG, nu vedem nimic rău în faptul că poporul își va exprima viziunea sa asupra dezvoltării Republicii Moldova – în UE sau în Uniunea Vamală. De asemenea, cum să se dezvolte autonomia, dacă liderii României au început să se pronunţe agresiv despre o posibilă absorbţie a Moldovei? Apropo, plebiscitul cu privire la vectorul dezvoltării are un caracter consultativ, am dori să ştim părerea cetăţenilor şi nu ne este frică de aceasta”, a spus Gagauz.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov consideră că desfăşurarea referendumurilor în Găgăuzia este răspunsul autonomiei la politica stîngace a autorităţilor centrale.

„Comuniştii nu văd o problemă în desfăşurarea plebiscitelor. De repetate ori am propus desfăşurarea unui studiu similar la nivel naţional. De ce se tem autorităţile? De vocea poporului. Şi acest fapt trebuie recunoscut”, a menţionat Reşetnicov.

Comunistul a numit „firesc” dreptul fiecărui cetăţean al Moldovei de a-şi exprima opinia pe marginea oricărui subiect. „Consilierii din partea PLDM şi PDM au decis să desfăşoare plebiscitele prin vot secret şi fără a se consulta cu părerea stăpînilor lor din centru. Iar acest fapt vorbeşte despre multe...”, a spus reprezentantul PCRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?