X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Rusia, dispusă să cumpere petrol iranian în ciuda protestelor SUA

16 ian. 2014,, 14:35   Externe
5111 0
Foto: newsru.com
Rusia şi Iran au intensificat negocierile în privinţa livrării de petrol în schimbul altor mărfuri în pofida obiecţiilor SUA, care se tem că tranzacţia influenţează negativ tratativele referitoare la problema nucleară.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul iranian, Hassan Rouhani, s-au înţeles să dezvolte legăturile economice în timpul primei lor întîlniri din septembrie de la Bişkek. Propuneri concrete s-au examinat şi în timpul vizitei la Teheran, în decembrie anul trecut, a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Una dintre iniţiative a fost livrarea în Rusia de petrol iranian (în jur de 500 de mii de barili pe zi), iar în Iran – mărfuri şi echipamente ruseşti.

SUA încă nu dispun de informații concrete cu privire la o posibilă tranzacție barter ruso-iraniană, transmite „Interfax”, cu referire la reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf. „Nu putem confirma acest lucru, dar dacă este așa, acesta este un motiv serios de îngrijorare, deoarece nu corespunde cu planurile Grupului celor șase (G6) și poate implica sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii”, a declarat ea, confirmînd spusele purtătorului de cuvînt al președintelui american. Harf, de asemenea, a amintit că miniștrii de externe ai Federației Ruse și Statelor Unite, John Kerry și Serghei Lavrov, au discutat problema în cadrul unei întîlniri recente, dar nu a oferit detalii.

Faptul că Teheranul și Moscova poartă negocieri pe marginea schimbului de petrol iranian pe produse din Rusia a devenit cunoscut pe 10 ianuarie. Era vorba de o afacere impunătoare, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe lună. Potrivit unor surse, Rusia intenționează să cumpere 500.000 de barili de petrol iranian pe zi, în schimbul furnizării unei mari cantități echipamente și produse rusești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?