Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

IDIS Viitorul: Proiectul instruirii lingvistice a minorităţilor naţionale, ca şi drumurile, necesită finanţare din partea statului

16 ian. 2014,, 10:05   Societate
2687 0
Foto: noi.md
Proiectul instruirii lingvistice a minorităţilor naţionale necesită finanţare din partea statului, ca şi drumurile, care anual sînt reparate. O astfel de opinie a exprimat miercuri, în cadrul unei „mese rotunde”, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Liubomir Chiriac.

Potrivit agenţiei „Infotag”, acesta consideră că „autorităţile nu acordă destulă atenţie proiectului, care există deja de 10 ani şi are menirea ca minorităţile naţionale să studieze limba de stat”.

Directoarea Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), Lucia Cucu, a spus că în perioada 2013-2016 proiectul este realizat cu suportul financiar al Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale şi la momentul actual, din cei 200 de doritori de a studia limba de stat, care s-au înscris în 2013, în cadrul proiectului studiază doar 500”.

Potrivit Luciei Cucu, proiectul trebuie „promovat la nivel local şi naţional, pentru ca nu doar antrenorii să depună eforturi pentru a preda populaţiei limba de stat, dar şi statul să contribuie la aceasta”.

Cucu a menţionat că, deși proiectul este prevăzut pentru tineri, la asociaţie vin şi oameni în etate, îndreptaţi pentru instruire de Ministerul Educaţiei, Biroul Relaţii Interetnice.

„Asociaţia nu are posibilitatea financiară de a soluţiona problema lingvistică a majorităţii cetăţenilor, de aceea este necesar suportul guvernului, ministerelor”, a menţionat Cucu.

Ea a îndemnat societatea să studieze limba de stat, iar statul să acorde ajutor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?