Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Parlamentul European ar putea lua decizia de abolire a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni la finele lunii aprilie

30 dec. 2013,, 11:53   Societate
3649 0
Foto: noi.md
Parlamentul European ar putea lua hotărîrea de abolire a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova la finele lunii aprilie 2014. Potrivit agenţiei „Infotag”, despre aceasta a declarat pentru presa română deputatul Parlamentului European din partea României Marian Jean Marinescu, care, recent, a fost numit din partea grupului Partidului Popular European (PPE) raportor pentru Republica Moldova în problema ridicării vizelor.

„Calendarul pentru procedurile de ridicare a vizelor este foarte strîns. Primul raport ce va evidenţia progresele Republicii Moldova va fi în luna ianuarie 2014, urmînd ca pînă cel tîrziu în luna martie-aprilie actualul legislativ european să voteze ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, astfel încît viitoarele alegeri europarlamentare să nu întîrzie drumul european al Moldovei”, a declarat Marinescu.

Europarlamentarul nu vede obstacole pentru luarea deciziei în aceşti termeni. Potrivit deputatului, Comisia Europeană deja a introdus în Parlamentul European propunerea de modificare a legislaţiei, care prevede că în cadrul regulamentului este necesar de a modifica anumite prevederi, pentru ca o anumită categorie de cetăţeni sau ţări să fie mutată din lista celor pentru care este necesară viza în lista celor care pot intra în ţările spaţiului Schengen fără vize. „Este o procedură destul de simplă. Vom vedea cît de simple vor fi şi discuţiile din Parlamentul European”, a menţionat Marinescu, accentuînd că rămîne optimist privitor la faptul că „legislatorii europeni vor aprecia eforturile depuse de Republica Moldova în procesul de apropiere de UE”.

Vineri prim-ministrul Iurie Leancă, de asemenea, a declarat că apreciază optimist perspectivele Moldovei de a obţine un regim fără vize cu ţările UE. Vorbind la postul de televiziune „RTR-Moldova”, premierul şi-a exprimat speranţa că decizia Parlamentului European va fi luată cel tîrziu în iunie şi va intra în vigoare în a doua jumătate a anului 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?