Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

ANRE nu vede premise pentru reducerea tarifelor la gazele naturale pentru consumatori finali

27 dec. 2013,, 10:36   Economie
4464 0
Foto: noi.md
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu vede premise pentru reducerea în 2014 a tarifelor la gazele naturale pentru consumatori finali din Republica Moldova, în pofida reducerii prețului de procurare cu 10 dolari SUA – pînă la 365 de dolari pentru o mie de metri cubi, relatează NOI.md.

Potrivit directorului general al ANRE, Victor Parlicov, acestea sînt estimările preliminare ale experților, iar concluziile exacte vor putea fi trase după ce „Moldovagaz” va prezenta contractul semnat cu "Gazprom" privind prelungirea livrărilor de gaze naturale în Republica Moldova în anul 2014. Directorul ANRE a declarat că deocamdată nu a văzut acest document și nu știe dacă prețul anunţat de 365 dolari pentru o mie de metri cubi este pentru întregul an sau pentru primul trimestru al anului 2014.

Victor Parlicov a menționat că, ținîndu-se cont de devalorizarea leului, reducerea prețului de achiziţie a gazelor naturale cu aproximativ 10 dolari pentru o mie de metri cubi practic nu va schimba costul combustibilului, deoarece tariful precedent includea cursul leului la nivelul de 11,9 lei pentru un dolar SUA, iar în prezent acesta constituie 13 de lei pentru un dolar. Directorul ANRE a menţionat că, potrivit datelor preliminare, noul preț la gazele naturale pentru Moldova în lei, avînd în vedere devalorizarea acestuia, se va deosebi foarte puţin de prețul precedent. "Această diferență este nesemnificativă, ceea ce nu va putea duce la o schimbare a tarifului pentru consumatori finali", a declarat Victor Parlicov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?