X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Comuniştii sînt nemulţumiţi de raportul APCE cu privire la situaţia din Moldova

23 dec. 2013,, 11:56   Politică
4234 4
Foto: europalibera.org
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) este nemulţumit de raportul APCE cu privire la situaţia din Moldova, prezentat de vicepreşedintele Parlamentului, liberalul-democrat Liliana Palihovici. Potrivit agenţiei "Infotag", comuniştii au acuzat-o de "tăinuirea criticilor la adresa autorităţilor moldoveneşti".

Şefa delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova în APCE, care a prezentat vineri, în cadrul şedinţei Parlamentului raportul cu privire la rezultatele dezbaterilor de la Strasbourg privind situaţia din Moldova, a comunicat că "APCE a salutat progresul Moldovei în domeniul educaţiei, comunicaţiilor, transportului". Palihovici prezentat şi alte date cu privire la faptul că APCE, în linii generale, "susţine procesul reformelor democratice din Moldova".

"Au fost şi obiecţii, mai avem asupra ce lucra. Trebuie să prezentăm reforma în domeniul descentralizării, finanţării partidelor politice, precum şi să continuăm reforma judiciară şi lupta cu corupţia. Dacă este să vorbim despre reformarea procuraturii, atunci procesul deja a fost început", a spus Palihovici.

Răspunzînd la întrebarea liderului Partidului "Acţiunea Democratică", Mihai Godea, cu privire la trecerea Moldovei la etapa post-monitoring, Palihovici a comunicat că "Moldova deja poate trece la etapa post-monitoring, deoarece a fost obţinut un anumit progres, sesizat şi de partenerii europeni".

"Au rămas anumite subiecte legate de necesitatea operării amendamentelor la Constituţie. Acesta este unicul punct din raport pe care nu sntem în stare să-l îndeplinim la etapa actuală. Însă, acest moment nu ne împiedică să trecem la etapa următoare", a menţionat Palihovici.

Potrivit membrului delegaţiei parlamentului în APCE, comunistului Grigore Petrenco, Palihovici "a prezentat doar partea pozitivă a raportului, evitînd obiecţiile şi critica în adresa autorităţilor moldoveneşti".

"Unde este informaţia cu privire la faptul că instituţiile de stat niciodată nu trebuie să reprezinte interesele unui partid sau a unei persoane?! Unde este informaţia cu privire la problema liberei exprimări în Moldova? Ați preferat să nu menţionaţi concluziile Consiliului Europei, care indică asupra controlului oligarhic care s-a stabilit în Moldova asupra ministerelor, judecătoriilor, procuraturii şi mass-media", s-a indignat comunistul.

Petrenco a declarat că "nu este de ajuns de a-i organiza preşedintelui APCE, Jean-Claude Minion, o excursie prin beciurile de la Cricova".

"Trebuie de muncit, trebuie să eliberăm ţara de oligarhi, bandiţi, oamenii corupţi şi hoţi. Dar nu faceţi acest lucru, pentru că sînteţi la fel. De aceea nu veţi vedea perioada post-monitoring cum nu vă vedeţi acum ceafa", a declarat Petrenco de la tribuna Parlamentului.

"Aţi împărţit Procuratura Generală, Serviciul de Informaţie şi Securitate, Centrul Naţional Anticorupţie, aţi împărţit între voi chiar şi conducerea Curţii Supreme de Justiţie. Cu toţii îl cunoaştem pe individul, căruia i se supun interesele instituţiilor de stat - Vlad Plahotniuc, care este stăpînul vostru. Acesta este proprietarul a cinci posturi de televiziune şi alte surse media, cu toţii sînteţi subordonaţii lui. De asemenea, APCE vă indică asupra necesităţii asigurării transparenţei procesului electoral, dar nu aţi făcut nimic pentru a implementa registrul electronic al alegătorilor", a spus deputatul PCRM.

Petrenco a menţionat şi "eşecul implementării expertizei proiectelor de lege care sînt adoptate în Moldova".

"Cîte documente timp de 4 ani aţi trimis Consiliului Europei pentru examinare? Cum rămîne cu critica autorităţilor cu privire la închiderea postului TV de opoziţie NIT? Nu am auzit niciun cuvînt. Tot despre ce am vorbit în decursul a patru ani este menţionat în raportul APCE. Oligarhilor şi hoţilor nu le este locul în această ţară ş totuşi aceştia stau pe locurile lor de conducere a ţării", s-a indignat Petrenco.

Palihovici a recunoscut că "într-adevărat, nu au fost menţionate toate punctele, dar a fost pus accentul pe cele mai importante".

Liberala Corina Fusu a menţionat că "Moldova ar putea să îndeplinească anumite propuneri ale APCE, însă conducerea ţării nu face nimic în acest sens".

"Proiectul de lege cu privire la finanţarea partidelor politice, registrul electronic al alegătorilor ar putea fi adoptate chiar şi în sesiunea actuală. Nu avem răspuns nici în privinţa evenimentelor din aprilie 2009, cu toate că este vorba despre încălcarea drepturilor omului. APCE recomandă să adoptăm un nou cod al audiovizualului, dar iarăşi - nimic nu se întâmplă", a opinat Fusu.

În replică, Palihovici a subliniat că "autorităţile fac tot posibilul pentru ca aceste legi să fie adoptate cît mai rapid posibil".

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a venit în ajutorul colegei de coaliţie, spunînd că "nu există necesitatea de a discuta în detalii acest subiect, deoarece delegaţia Republicii Moldova în APCE este formată din reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor parlamentare, care, la rîndul lor, trebuiau să-şi informeze colegii".

"Dacă cineva doreşte, să caute detaliile raportului pe Internet, iar noi vom continua examinarea subiectelor de pe ordinea de zi", a menţionat democratul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?