X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentul a aprobat în prima lectură bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2014

20 dec. 2013,, 11:15   Politică
6930 3
Foto: noi.md
Deputaţii au aprobat în prima lectură bugetul asigurării sociale cu un deficit de 120 de milioane de lei. Proiectul a fost aprobat joi, în cadrul şedinţei Parlamentului.

Potrivit agenţiei "Infotag", veniturile la bugetul asigurării sociale vor constitui 12,035 mld. lei, cheltuielile - 12,155 mld. Proiectul a fost prezentat de ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, potrivit căreia, "comparativ cu anul precedent, impozitul pentru asigurarea socială se va majora".

"Întreprinderile vor trebui să achite 23% din venit, salariații - 6%. Indexarea pensiilor va constitui 7,05%, iar alocaţiile lunare pentru îngrijirea copilului vor creşte cu 100 de lei. Îndemnizaţiile pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilităţi, de asemenea, va creşte cu 100 de lei. Cu 500 de lei vor creşte îndemnizaţiile de maternitate, cu 50 de lei - compensaţiile sociale pentru familiile social vulnerabile, în perioada rece a anului, ", a spus ministrul.

Comuniştii s-au arătat nemulţumiţi de micşorarea ajutorului de şomaj, "în situaţia în care se va reduce numărul locurilor de muncă".

"Care este cauza reducerii miilor de locuri de muncă, pe care o planificaţi? De ce în acest caz ajutorul se micşorează? Ar fi logic de majorat cheltuielile pentru acest domeniu", a spus deputatul-comunist Oxana Domenti.

Buliga a accentuat că "cheltuielile sînt stabilite conform calculelor Guvernului".

"Cu regret, numărul celor, care achită impozitul de asigurare socială se micşorează. Dar acest aspect depinde nu doar de ministerul nostru, dar şi de climatul investiţional din ţară. Dacă e să vorbim de ajutorul de şomaj, atunci este prevăzută o sumă, apreciată în baza acelor politici şi formule de calcul, care au existat pînă acum. Însă aceasta nu înseamnă că noii şomeri nu vor beneficia de ajutor", a menționat Buliga. Domenti a propus ca în a doua lectură să fie discutată micşorarea cotei impozitului pentru întreprinderi pînă la 22%. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei este convinsă că "trebuie de sporit responsabilitatea angajaţilor şi angajatorilor şi de asigurat un mediu de muncă cît mai sănătos". Comunistul Victor Mîndru s-a interesat, cîte discuţii au avut loc cu sindicatele, la care Buliga a replicat că "discuţia a fost una deschisă, atît în cadrul partidelor politice, cît şi în cadrul patronatelor, iar propunerile sindicatelor au fost luate în consideraţie".

Potrivit lui Mîndru, "este ştiut că bugetul asigurărilor sociale este aşteptat de păturile social vulnerabile ale societăţii, iar prezentarea întîrziată a acestui proiect este inadmisibilă".

"Întocmind proiectul bugetului, autorităţile nu au luat în calcul creşterea cursului valutar. Autorităţile prin acest proiect demonstrează că nu tind în niciun mod să îmbunătăţească modul de trai al populaţiei. Studiile demonstrează o scădere a populaţiei ţării, iar reducerea locurilor de muncă va genera un nou val de migrare. Nu observăm eforturi pentru majorarea ajutorului de şomaj şi locurilor de muncă", a spus acesta.

Liberal-democratul Valeriu Ghileţchi s-a interest despre sursele alocate pentru asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi.

"Vom majora numărul asistenţilor sociali, precum şi indemnizaţiile lunare, acoperirea financiară a serviciilor sociale, la fel, este prevăzută. Recunoaştem că nu avem destule surse financiare şi la această etapă sînt 10 mii de persoane care necesită ajutorul altor persoane. Este evident că nu sîntem în stare să acoperim toate necesităţile dar ne vom strădui să îmbunătăţim situaţia", a spus Buliga.

În rezultat, proiectul a fost supus votului şi susţinut de majoritatea parlamentară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?