Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Astăzi creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfîntul Nicolae

19 dec. 2013,, 12:08   Societate
3564 0
Foto: noi.md
Astăzi, 19 decembrie, enoriașii bisericilor ortodoxe celebrează Sărbătoarea Sf. Nicolae ‒ patronul tuturor călătorilor și copiilor. Sărbătoarea este una dintre cele mai venerate în lumea ortodoxă.

În această zi din Postul Crăciunului creștinii ortodocși au dezlegare la peşte.

Cunoaştem din istorie că Sf. Nicolae s-a născut şi a activat în secolele despre III-IV. A fost supranumit de popor „Făcător de minuni” şi a devenit celebru pentru că a fost un vrednic slujitor al lui Dumnezeu. Creștinii consideră că de sărbătoarea Sf. Nicolae se întîmplă şi în zilele noastre minuni.

Potrivit legendei, Sf. Nicolae a fost un om bogat și a avut grijă de oameni săraci. Strămoșii noștri îl considerau pe sfînt patron al lor, el fiind ocrotitorul marinarilor și călătorilor. Sfîntului i se adresau oamenii aflaţi în dificultate, cei nevoiaşi, el îi vindeca pe cei bolnavi, le ajuta în viața de zi cu zi, intervenea şi în situaţii dintre cele mai dificile, uneori disperate chiar.

Din moşi-strămoşi se consideră că Sf. Nicolae Făcătorul de minuni este ocrotitorul tuturor copiilor. Tradiţia spune că Moş Nicolae le aduce daruri copiilor cuminţi pe care le ascunde prin casă, în timp ce, cei neascultători, trebuie să fie cuminţi ca să primească daruri la anul. De aceea, în ajunul sărbătorii pantofii copiilor, curăţaţi bine, sînt lăsaţi în prag sau sînt suspendate de şemineu șosete, unde din timpuri imemoriale se pun cadouri.

Sf. Nicolae a murit la mijlocul secolului al IV-lea. În prezent, moaștele Sfîntului Nicolae se află în orașul italian Bar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?