Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Ex-ministru al Economiei: Anul 2013 a fost dificil pentru mediul de afaceri, dar 2014 poate fi și mai dificil

18 dec. 2013,, 13:09   Economie
3436 0
Foto: ria.ru
”Anul 2013 a fost un an dificil pentru economia Republicii Moldova, în general, şi pentru mediul de afaceri, în particular, în pofida cifrelor oficiale care atestă anumite creşteri. Anul 2014, însă, poate fi şi mai dificil", consideră fostul ministru al Economiei, Sergiu Certan.

Solicitat de reporterul "Infotag" să dea o apreciere evoluţiilor din economia Republicii Moldova din acest an, fostul ministru a menţionat că unul din puţinele aspecte pozitive a fost relansarea agriculturii după seceta puternică din anul 2012.

"De asemenea, s-au observat şi unele schimbări pozitive la capitolul construcţiei drumurilor, ceea ce înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri în ramura materialelor de construcţie şi transport marfar şi, în final, drumuri mai bune. În rest, schimbări pozitive nu s-au prea observat. Dimpotrivă, la multe compartimente lucrurile au regresat", a spus fostul ministru.

În opinia lui Sergiu Certan, din punct de vedere al businessului, condiţiile de activitate au devenit mai dure, fiind adăugate multe reglementări noi, iar presiunea fiscală a crescut esenţial - 12% impozit pe profit, 7% plata preventivă pe veniturile persoanelor fizice, 5 zile de concediu medical plătite de angajator ş.a.

"În anul 2014, însă, presiunea asupra businessului va creşte şi mai mult (scumpirea asigurării medicale, creșterea accizelor ş.a.). Din cîte cunosc, mai multe companii se închid, mulţi businessmani pleacă sau îşi transferă afacerea în altă ţară. Toate acestea sînt o dovadă clară a faptului că lucrurile în economie stau prost", a spus Certan, precizînd că tensiunile politice din acest an, de asemenea, au influenţat mult starea economiei, iar acest lucru va fi simţit şi mai mult în anul electoral 2014.

Fostul ministru consideră că majorarea presiunii fiscale asupra antreprenorilor va conduce la faptul că, pînă la urmă, în Moldova vor rămîne doar demnitarii, copiii şi pensionarii, pentru că tinerii şi oamenii capabili să facă ceva pentru această ţară vor continua să plece masiv.

"Acum, important este că a fost parafat Acordul de asociere cu UE la Vilnius şi, într-un fel sau altul, a apărut o claritate în ce direcţie se mişcă Moldova. Varianta cea mai proastă este atunci cînd ţara stă la răspîntie şi nu ştie unde merge", a spus economistul.

Sergiu Certan consideră că problema cea mai mare a economiei Republicii Moldova nu constă în neprofesionalismul funcţionarilor de stat, ci în faptul că aceştia nu întotdeauna se conduc doar de binele ţării şi nu sînt independenţi în luarea deciziilor.

"Structurile internaţionale le dictează ce şi cum să facă, iar autorităţile noastre nu au capacitatea de a se împotrivi şi de a argumenta convingător în cazul în care ceva nu este justificat. Mai mult, se preiau unele şabloane nepotrivite din alte state pentru a fi implementate la noi, fără însă a ţine cont de specificul din Moldova", a precizat Certan.

În opinia ex-ministrului, decizii corecte economice pot fi luate doar de cei care au siguranţa că au venit pentru mult timp la guvernare.

"Nu poţi lua decizii strategice corecte de lungă durată şi deseori dureroase atunci cînd ai în faţă o perioadă scurtă de timp. Nenorocirea Moldovei este că la noi au loc schimbări rapide, foarte dese, nu există coeziune şi continuitate în luarea deciziilor. Prin urmare, nu se reuşeşte realizarea lucrurilor de durată", a menţionat Sergiu Certan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?