X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Economia are nevoie de jucători mari

21 iun. 10:47 (reactualizat 24 iun. 01:01)   Economie
4178 0

Ieri, pe site-ul Noi.md a fost publicat articolul "De ce Moldova nu este Lituania, sau Ce am pierdut noi în drumul spre UE". Articolul prezintă interes, dar cred că autorul cam deviază de la esența subiectului.

Adevărul este că productivitatea joacă un rol esențial pentru întreprinderile în care a fost organizată producția continuă în masă. Anume productivitatea muncii la astfel de întreprinderi este cea care formează baza statisticilor citate de autor.

În țara noastră există foarte puține întreprinderi care au producție în masă, în care se lucrează continuu în mai multe ture și uneori chiar și la sfîrșit de săptămînă. De cele mai multe ori, acestea sînt întreprinderi cu ciclu intermitent - comanda serviciului comercial a fost îndeplinită și ritmul a scăzut. Dar muncitorii nu vor fi concediați și, totodată, salariul nu va crește semnificativ...

Și toată povestea este că acum 30 de ani "partenerii de dezvoltare" ne-au inoculat o idee distructivă, pe care o "perpetuează" toate guvernele, indiferent de coloratură: dezvoltarea exclusivă a întreprinderilor mici și mijlocii pentru a..:

1. Distruge marile întreprinderi locale care produc produse finale ce ar putea concura cu companiile occidentale.


2. Nu înfiița noi întreprinderi locale mari...

Cu toate acestea, după cum arată practica mondială, numai marile companii regionale și globale orientate spre exporturi majore pot "trage" cu adevărat economia unei țări. Astfel de companii sînt cele care pot încărca întreprinderile mici și mijlocii cu activități (ambalare, etichetare, componente, diverse tipuri de servicii specializate, puterea de cumpărare pe piața internă a angajaților acestor companii...) și astfel de companii pot dezvolta cercetarea și pune în aplicare practici pentru a îmbunătăți productivitatea muncii.

În acest scop, este necesar să se oprească "vorbăraia" privind dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și să ne axăm pe dezvoltarea marilor companii de stat orientate spre export și pe acordarea unui sprijin serios companiilor private de acest tip. Despre ce fel de sprijin vorbim este un subiect separat și nu e nevoie să reinventăm aici roata, deoarece lumea a acumulat experiența necesară, care ar trebui analizată și aplicată în țara noastră, în primul rînd prin acordarea de asistență companiilor moldovenești de perspectivă cu un mare potențial de export.

Ar trebui sprijinite și întreprinderile mici și mijlocii, dar nu pentru că sînt mici și mijlocii, ci pentru a le selecta pe cele care au un mare potențial de creștere. În același timp, trebuie să se țină cont de faptul că marea majoritate a întreprinderilor mici și mijlocii nu au nevoie de sprijin special din partea statului - ele sînt construite la inițiativa cetățenilor activi. Aceste întreprinderi au nevoie nu de discursurile oficialilor despre sprijin, ci de acces la împrumuturi de înaltă calitate pe termen lung, cu rate scăzute ale dobînzii și scutiri la rambursare, precum și de comenzi din partea companiilor mari.

Vasile Chirtoca,

președinte DAAC Hermes S.A.

11
0
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?