X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Bogdan Gavrilișin: "În Ucraina oligarhii joacă un rol decisiv"

14 dec. 2013,, 02:30   Externe
4206 0
Foto: zrd.spb.ru
Situația din Ucraina a ajuns în impas și toți ochii sînt ațintiți asupra oligarhilor țării. Bogdan Gavrilișin, fostul consilier al lui Leonid Kravciuk, a patru speakeri ai Radei Supreme și a lui Viktor Ianukovici în timpul mandatului său de prim-ministru, a răspuns la întrebările publicației Le Temps, dacă poate fi găsită o cale de ieșire din criza actuală.

Potrivit lui Gavrilișin, oligarhii ucraineni combină bogăția și influența politică pe care o exercită în mod direct sau prin intermediul deputaților și miniștrilor controlați de aceștia. De exemplu, miliardarul Rinat Ahmetov, a dispărut de pe scena politică, renunțînd la mandatul de parlamentar, dar mai are cîțiva prieteni în Parlament. " În ultimii douăzeci de ani oligarhii joacă un rol decisiv în Ucraina, chiar mai important decît în Rusia, unde Putin poate reduce puterea lor și chiar să-i trimită după gratii, iar Ianukovici nu poate să intre în conflict cu Rinat Ahmetov", - afirmă Gavrilișin.

Potrivit informațiilor sale, în Ucraina sînt circa 50 de oligarhi. Cei mai influenți ( R. Ahmetov, D. Firtaș, S. Liovocikin ) au făcut avere în mandatul altor președinți, dar au trecut la timp de partea lui Viktor Ianukovici. Opoziția este sprijinită de Viktor Pinciuk și Piotr Poroșenko.

"Cei care îl susțin pe candidatul opoziției vor beneficia de schimbarea puterii, pentru că vor putea să înainteze, - explică Gavrilișin. – Dimpotrivă, cei care au acumulat avere grație președintelui, se tem de plecarea sa".

"Cu toate acestea, problema principală nu este schimbarea prim-ministrului sau a președintelui ci reforme structurale radicale – consideră expertul. – Nu cred că politicienii din opoziție pot propune sau realiza o astfel de transformare a țării. Ei nu au nici program, nici un plan de acțiune și doresc să preia puterea pentru a plasa peste tot aliații lor - prietenii oligarhilor care îi susțin".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?