X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Premierul a criticat dur Partidul Comuniştilor

12 dec. 2013,, 10:50   Politică
2719 2
Foto: noi.md
Prim-ministrul Iurie Leancă a dat miercuri un răspuns dur deputaţilor comunişti, care au iniţiat o rezoluţie cu privire la moţiunea de cenzură înaintată Guvernului.

Potrivit agenţiei „Infotag”, la finele raportului, deputaţii din opoziţie au început să asalteze premierul cu întrebări din diferite domenii, însă nici unuia nu i-a reuşit să-l ia prin surprindere.

Primul a venit la microfon liderul PCRM, ex-preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, care s-a interesat dacă premierul ştie cum se formează bugetul și ce este PIB-ul.

„Astăzi se discută moţiunea cu privire la procesul integrării europene. Dacă vă interesează cum se formează bugetul, veniţi la guvern şi vom discuta la o ceaşcă de ceai subiectele care vă interesează”, a spus şeful cabinetului de miniştri.

Comunistul Gheorghe Anghel a întrebat premierul care este atitudinea lui faţă de faptul că Curtea de la Haga este mai presus decît judecătoriile naţionale, la care Leancă a răspuns că „Moldova a semnat peste 1200 de acorduri, în care este recunoscută supremaţia dreptului internaţional, iar Curtea de la Haga este recunoscută ca instanţă supremă”.

Anghel a continuat întrebînd despre suportul modernizării tehnice, despre care nu se vorbeşte nimic în acord.

Premierul a exemplificat prin Portugalia, Spania şi Grecia, unde „au loc îmbunătăţiri ale indicilor de bază datorită solidarităţii europene şi alt mod de dezvoltare decît investirea nu există”.

„Nu sîntem perfecţi, dragi comunişti, dar tindem spre aceasta. Vă propun să susţineţi cursul ales de cetăţeni şi să ajutaţi la dezvoltarea economică a ţării. Ţările baltice au început din acelaşi punct ca şi noi, dar astăzi sînt cu mult înainte. PIB-ul depăşeşte suma de 2 mii de euro. Avem spre ce tinde”, a spus Leancă.

Unul dintre principalii economişti ai PCRM, Oleg Reidman, s-a interesat, „cît de negativ va influenţa bugetul anularea taxelor pentru produsele europene”.

„Pierderile vor fi de circa 10 milioane de euro, însă aceasta este o perioadă de tranziţie. În rezultat cetăţenii vor avea doar de cîştigat”, s-a arătat convins premierul.

Oficialul s-a interesat de subiectul vînzării de terenuri străinilor în anumite ţări ale UE şi dacă aceleaşi condiţii au fost înaintate şi Moldovei.

„Astfel de condiţii nu există. Vînzarea de terenuri străinilor este decizia suverană a fiecărui stat în parte. Astfel de condiţii nu există în textul Acordului de asociere”, a subliniat premierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?