Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Se vînd grădiniţe. Ieftin. Dubios

5 dec. 2013,, 22:31   Societate
14561 0
Foto: realitatea.net
Olga Marcenco

În jurul grădiniţelor din ţară se creează o situaţie stranie şi chiar revoltătoare. Mii de copii îşi aşteaptă rîndul la grădiniţe (cîte 500-800 de persoane în fiecare sector al capitalei), grupele sînt arhipline, iar numărul de grădiniţe este insuficient. Între timp, businessmenii întreprinzători, cu sprijinul funcţionarilor, au început că vîndă instituţiile preşcolare. Astfel, recent a fost difuzată informaţia că personalul şi copiii din grădinița nr.129 din sectorul Rîşcani urmează să elibereze instituţia. În urmă cu peste 10 ani această clădire a fost privatizată de o persoană fizică. Apoi grădiniţa a fost vîndută de mai multe ori. În cele din urmă, Banca de Economii, prin judecată, a cerut eliberarea spaţiului şi pregătirea clădirii pentru vînzare în contul datoriilor ultimului proprietar – compania „Alexus-Plus”. Acum, toţi participanţii la conflict se pare că au acceptat o „înţelegere amiabilă”. Însă în această situaţie s-ar putea pomeni şi alte cîteva grădiniţe din capitală.

Încă un motiv pentru PR

Grădiniţa nr. 129 se află pe bulevardul Moscova. Ea este frecventată de 200 de micuţi. Încă în anul 2002 grădiniţa (care nu e municipală) a fost privatizată. Și deja în anul 2003 a fost întreprinsă o tentativă de evacuare forţată a copiilor şi personalului. Însă apelul către preşedinte a sistat procesul. După aceasta au urmat ani de litigii, în rezultatul cărora grădiniţa a fost transferată ba la balanţa municipalităţii, ba înapoi. Iar în paralel, clădirea de 15 m.p. a fost vîndută şi revîndută. „Ultimul care a procurat grădiniţa a fost un oarecare Vasile Mămăligă, proprietarul companiei „Alexus-Plus”, - a declarat la şedinţa operativă şeful cabinetului primarului general, Lilian Carp. – Apoi aceasta a gajat clădirea la Banca de Economii, nu a putut întoarce creditul şi acum banca cere scoaterea clădirii la vînzare, iar copiii trebuie să elibereze instituţia.”

Autorităţile locale spun că încearcă să soluţioneze situaţia. Acestea promit să conteste în judecată decizia de vînzare a grădiniţei. Iar primarul general Dorin Chirtoacă a declarat că dacă Primăria va pierde în instanţă, atunci va cumpăra grădiniţa. Însă în aceste declaraţii populiste nu cred nici angajaţii grădiniţei, nici cei de la primărie. Preţul problemei este de cel puţin 15 milioane de lei, iar în condiţiile unui deficit bugetar municipal de aproape 200 de milioane de lei, primarul poate și să nu găsească aceşti bani.

Totodată, dacă exista voinţă politică, autorităţile locale ar fi putut soluţiona problema instituţiilor preşcolare din capitală. De exemplu, la Chişinău sînt cîteva clădiri de grădiniţe, ce aparţin Primăriei. Cîndva ele au fost date în arendă diferitor organizaţii şi companii (total sau parţial), care şi-au amenajat acolo oficii. Termenul de arendă pentru unii dintre ei a expirat în urmă cu cîţiva ani. Iată aceşti arendaşi ar trebui rugaţi să părăsească încăperile. Un exemplu concret: grădiniţa nr. 50 din centrul sectorului Rîşcani (lîngă memorial), grădiniţa nr. 179 de la Ciocana etc. Şi nu trebuie căutate mijloace bugetare, totul este perfect legal.
Însă autorităţile locale preferă să nu-şi amintească despre asta, dar în schimb „fac valuri” în jurul unor probleme ce nu pot fi soluţionate şi al unor procese ireversibile. Primăria capitalei, pînă în prezent, încă nu a efectuat o inventariere a grădiniţelor şi nu a elaborat un program municipal de dezvoltare a acestora în capitală. Potrivit legii, edificiile cu menire educațională nu pot fi transmise în proprietate privată. Însă în Moldova acest lucru nu este respectat. Primăria putea demult să sisteze procesul, instituind un moratoriu asupra privatizării instituţiilor preşcolare.

Cu pufuşor pe botişor

De menţionat că primarul general dă vina pe comunişti, care ar fi vîndut grădiniţele încă la începutul anilor 2000 şi îşi exprimă indignarea faţă de obrăznicia băncilor care au văndut proprietatea gajată în contul datoriilor. Totodată, cu acordul lui, grădiniţele continuă să fie privatizate. Astfel, în urmă cu cîteva luni, consilierul municipal din partea PCRM Victor Gurău a declarat că autoritatea locală a permis în septembrie anul trecut privatizarea a cinci grădiniţe, amplasate în sectoarele Botanica, Centru şi Buiucani. Ele au fost vîndute Institutului Internaţional de Management IMI–NOVA, Liceului de Limbi Străine şi Management, liceului „Columna”. Totodată, oraşul a pierdut cel puţin 23 milioane de lei şi 9 ha de teren.

Adoptarea deciziei privind privatizarea este prerogativa exclusivă a Consiliului Municipal, a menţionat consilierul. Însă în acest caz, primăria s-a limitat la o dispoziţie care îndeplineşte decizia de judecată. Totodată, Victor Gurău menţionează că Primăria nici nu încercat să conteste aceste decizii în instanţa superioară.

De menţionat că doar un singur agent economic a perfectat pînă la sfîrşit toate actele şi a achitat banii. Ceilalţi nu au achitat nimic, în pofida preţurilor simbolice stabilite de municipalitate.

Nu numai că le vînd, dar şi le ciopîrţesc

Autorităţile locale nu spun nici despre faptul că în Chişinău sînt grădiniţe care treptat rămîn fără teren. Un exemplu elocvent este grădiniţa nr. 211, amplasată în zona parcului din sectorul Ciocana. Pe teritoriul lui, la o distanţă mică de terenurile de joacă pentru copii, aproape că a fost finalizată construcţia unui bloc locativ. Ce va fi cînd în locul terenurilor pentru copii vor fi parcate automobilele locatarilor?

În anul 2003, terenul de pe strada Igor Vieru, cu suprafaţa de 0,078 ha, a fost transmis în arendă, printr-o decizie a Primăriei, companiei „Grand Lift”, care avea atribuţie cu fostul sector Ciocana, iar acum cu liderul fracţiunii PL din CMC Ion Gabura.

Terenul a fost transmis în arendă pe un termen de cinci ani, pentru construcţia unui atelier de reparaţie a lifturilor. Se pare că în tot oraşul nu s-a găsit alt loc pentru acest atelier periculos decît teritoriul grădiniţei. Apoi, după scandalul apărut în Consiliu, proiectul s-a modificat pentru construcţia unui centru de agrement pentru copii. A fost ridicat fundamentul, o parte din primul nivel, a fost privatizat terenul. Iar în anul 2001, centrul de agrement pentru copii, construit conform documentelor, în proporţie de 25%, a fost vîndut companiei „Terracasa”, care, la rîndul ei, a obţinut autorizaţie pentru construcţia unui bloc locativ cu multe etaje.

Un alt exemplu. Primarul general, luînd apărarea bieţilor copii din Grădiniţa nr.129, uită de alţii. Astfel, la şedinţa din ultima sesiune a CMC, pe ordinea de zi (care este coordonată cu Dorin Chirtoacă) a apărut o chestiune conflictuală privind o altă grădiniţă. Este vorba despre instituţia preşcolară nr.20 de pe str. Vasile Lupu. Chiar lîngă gardul grădiniţei au fost construite case private. Unul dintre proprietari spune că nu are suficient teren pentru calea de acces către casa sa. De cîteva ori proprietarii caselor au încercat să mute gardul grădiniţei şi să facă drum, au tăiat şi nişte copaci seculari. Însă societatea i-a împiedicat. Pentru a legaliza această situaţie, proiectul a ajuns la Consiliul Municipal. Din fericire, consilierii au avut raţiune şi au respins acest proiect.

Criza cadrelor

Între timp se coace o altă criză – lipsa angajaţilor. În cele 156 de grădiniţe ce activează în prezent, potrivit şefei Direcţiei educație, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, sînt 28 de locuri vacante pentru lucrătorii medicali, 176 – pentru educatori. De asemenea, există un deficit la posturile de dădacă.

În ultimii patru ani, în grădiniţele ce activează au fost deschise 200 de grupe, au fost create 6 mii de locuri. Totodată, la începutul anului, autorităţile locale au promis că trei grădiniţe din Chişinău, care au fost închise o perioadă îndelungată, îşi vor relua activitatea pînă la sfîrşitul anului curent. Este vorba despre Grădiniţa nr. 137 de pe lîndă Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din sectorul Rîşcani, grădiniţa de pe lîngă Gimnaziul nr.7 de pe str. Mileşti din sectorul Centru şi grădiniţa din comuna Codru.

Potrivit consilierilor municipali, criza în domeniul educației preşcolare poate fi soluţionată în prezent doar în cooperare cu agenţii economici. Bugetul municipal nu va putea suporta asemenea cheltuieli. Învăţămîntului şi aşa îi revin cele mai multe resurse bugetare. „La Chişinău există o cerere la servicii calitative, părinţii sînt gata să plătească mai mult pentru o educaţie de calitate, de aceea, municipalitatea trebuie să elaboreze reguli clare şi să atragă agenţii economici”.

P.S. Din cauza suprasolicitării grădiniţelor, deja apar probleme. Tot mai des apar cazuri de intoxicaţie a copiilor. Astfel, recent, cîţiva micuţi de la Grădiniţa nr.160 au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rotavirus. Grădiniţa a fost închisă temporar. Potrivit Centrului de Sănătate Publică, la grădiniţă au fost depistate încălcări ale normelor sanitare şi igienice, care au fost admise, în special, din cauza aglomerării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?