Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Care este situația pe piața zmeurei din Moldova

22 iun. 10:45   Economie
8717 0

Recoltarea zmeurei în Moldova a început săptămîna trecută și este deja evidentă o febrilitate de cumpărare - cererea depășește de departe oferta.

Există cumpărători din Polonia și Serbia, care sînt printre cele mai mari țări exportatoare de zmeură din lume, precum și din Belarus, unde se pare că înghețurile din primăvară au redus serios recolta de zmeură.

Potrivit experților EastFruit, străinii cumpără zmeură foarte activ și nu sînt speriați de prețuri. În prezent, fermierii moldoveni sînt gata să ofere zmeură de înaltă calitate pentru congelare la un preț de aproximativ 1,5 euro cu impozitul pe venit inclus. Tendința de creștere a prețurilor se face simțită, deși congelatorii sînt îngrijorați că acest lucru ar putea duce la procesarea neprofitabilă a produselor.

Aceste prețuri sînt semnificativ mai mari decît cele anunțate de procesatorii din Ucraina. Mai exact, prețurile pentru zmeură în Moldova sînt acum de aproximativ o dată și jumătate mai mari decît prețurile din Ucraina. Cu toate acestea, săptămîna curentă și pe piața ucraineană a existat o anumită tendință de creștere a prețului de achiziție pentru zmeură.

Dacă vorbim despre cumpărătorii de zmeură congelată produsă în Moldova, interesul este foarte mare, dar nu există încă tranzacții reale, deoarece nu există încă volume. De asemenea, nimeni nu este gata să numească prețul real pentru zmeura congelată.


Trebuie reamintit că, la sfîrșitul sezonului 2023/24, prețurile pentru zmeura congelată din categoriile de calitate superioară au ajuns la 2,8-3,0 euro pe kg.

9
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?