X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Serviciile „Echipa mobilă” din cinci raioane au primit în dar de la UE cîte un automobil

5 dec. 2013,, 15:22   Societate
3331 1
Foto: moldova.org
Serviciile de asistenţă socială „Echipa Mobilă” din raioanele Anenii Noi, Ungheni, Sîngerei, Dubăsari şi Făleşti, care acordă asistenţă persoanelor cu dizabilităţi, au primit în dar cîte un automobil model Dacia Logan. Cheile de la automobile au fost înmînate preşedinţilor celor cinci raioane joi, în cadrul unei ceremonii speciale, de către şeful Delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei "Infotag", maşinile, în valoare totală de 36,6 mii de euro, au fost procurate din sursele Uniunii Europene cu scopul de a susţine activitatea echipelor mobile, constituite recent în cele cinci raioane în cadrul proiectului "Consolidarea parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi", implementat de Asociaţia Keystone Moldova.

Ambasadorul UE a menţionat că într-o societate democratică este necesar ca cetăţenii să manifeste responsabilitate faţă de sine şi faţă de cei din jur.

"Prin această acţiune am încercat să demonstrăm că sîntem responsabili faţă de cei care se confruntă cu probleme. Aceste automobile vor sprijini activitatea echipelor mobile, iar la finele proiectului vor trece în proprietatea autorităţilor locale", a spus ambasadorul.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a precizat că scopul autorităţilor este de a îmbunătăţi calitatea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi.

"În total, 125 de copii cu dizabilităţi vor beneficia de suportul acordat de cele cinci echipe mobile. Datorită maşinilor procurate cu suportul Uniunii Europene, specialiştii din echipele mobile vor avea posibilitatea să se deplaseze mai frecvent şi mai operativ la domiciliul persoanelor cu dizabilităţi pentru a le oferi asistenţă. De asemenea, prin acest serviciu încercăm să contribuim la dezinstituţionalizarea copiilor cu dizabilităţi, pentru ca aceştia să crească şi să fie educaţi în familie", a spus ministrul, precizînd că pereţii casei unei familii nu pot fi înlocuiţi cu cei ai unei instituţii specializate în întreţinerea copiilor cu dizabilităţi.

Directorul executiv al Asociaţiei „Keystone Moldova”, Ludmila Malcoci, a relatat pentru "Infotag" că deşi iniţial beneficiarii manifestau reticenţă faţă de aceste servicii, acum au devenit mai deschişi şi le solicită în permanenţă.

„O echipă mobilă poate acorda lunar asistenţă psihologică, de consiliere, socială, medicală pentru circa 20-25 de persoane cu dizabilităţi. Scopul nostru este de a susţine aceste persoane şi a încerca în măsura posibilităţilor să le integrăm în societate. De asemenea, încercăm să schimbăm atitudinea societăţii faţă de persoanele cu dizabilităţi şi să promovăm drepturile acestora", a spus sursa citată precizînd că serviciile „Echipa Mobilă” şi-au demonstrat eficienţa.

Serviciul de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi „Echipa Mobilă” a fost creat în 2010 şi acordă asistenţă de specialitate la domiciliu persoanelor cu dizabilităţi mintale şi fizice, precum şi familiilor acestora. Rolul „Echipei Mobile” este de a presta individualizat servicii sociale, medicale, psihologice şi alte servicii la domiciliu beneficiarilor care nu au acces la servicii specializate. Scopul primar al „Echipei Mobile” este prevenirea instituţionalizării copiilor cu dizabilităţi şi contribuirea la integrarea socială a acestora.

„Echipa mobilă” este formată din următorii specialişti: asistent social, psiholog medic sau asistent medical dar, în funcţie de necesităţile copiilor luaţi în asistenţă, echipa poate fi completată cu următorii specialişti: logoped, kinetoterapeut, psihopedagog, etc. În total, în prezent echipele mobile activează în 16 raioane din Republica Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?