Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Alexandru Slusari: Nemulţumirile agricultorilor se apropie de punctul de „fierbere”

5 dec. 2013,, 15:05   Societate
2857 0
Foto: noi.md
Conducerea Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect s-a adresat conducerii Parlamentului cu solicitarea unei întrevederi.

Solicitat de "Infotag", preşedintele uniunii, Alexandru Slusari, a spus că întrunirea este necesară pentru a clarifica subiecte actuale pentru agricultura ţării, care necesită soluţionate din primăvara anului 2013.

"Dacă o astfel de întrevedere nu va avea loc luni, 9 decembrie, vom fi nevoiţi să reunim şedinţa extinsă a uniunii ”UniAgroProtect”, pentru a lua o decizie comună cu privire la acţiunile pe viitor în condiţiile în care solicitările agricultorilor sînt neglijate de stat", a spus Slusari.

El a mărturisit că stăpînește cu greu „indignarea” şi „nemulţumirea” agricultorilor, care nu înţeleg de ce promisiunile conducerii ţări nici pînă acum nu fost îndeplinite.

„Agricultorii sînt la limita răbdării. Tot mai des se aud vocile celor ce instigă la acţiuni de protest, pentru ca prin intermediul acestora să impună autorităţile să-şi îndeplinească promisiunile", a menţionat Slusari, care nu înţelege, de ce şi cine tergiversează soluţionarea problemei privitor la revenirea TVA în agricultură de la 20% la 8%.

Preşedintele UniAgroProtect a amintit că Guvernul deja de două ori a votat pentru revenirea la TVA de 8%, însă în Parlament acest subiect nu se înaintează pentru vot, fapt ce indignează producătorii agricoli, care nici pînă acum nu ştiu ce îi aşteaptă în 2014.

„Nu se mai poate aştepta, toţi au nevoie de o oarecare claritate şi certitudine. Mulţi, din cauza incertitudinii, nu pot aproba business-planurile pentru anul viitor", a spus Slusari.

Conducerea Republicii Moldova, în primăvara anului 2013, a promis agricultorilor că va lua o hotărîre în privinţa a patru cele mai importante subiecte pentru agricultură: recunoaşterea agriculturii ca ramură prioritară a economiei în "Strategia 2020", revenirea la TVA de 8%, beneficierea agricultorilor de fonduri europene în cadrul Programului de asociere cu UE, precum şi introducerea unui impozit unic în agricultură.

„Suntem deja în prima decadă a lunii decembrie şi niciunul dintre aceste subiecte nu a fost soluţionat. Aveam o singură speranţă că TVA va reveni la cota de 8%, dar şi această problemă rămîne fără răspuns", a conchis preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

La începutul acestei săptămîni Guvernul a înaintat în Parlament proiectul bugetului de stat pentru anul 2014 şi a politicii bugetar-fiscale. Se presupunea că joi sau vineri aceste documente vor fi examinate în cadrul şedinţei plenare, însă comisia parlamentară de profil a amînat discutarea pentru mai tîrziu, motivînd prin „necesitatea unei examinări mai detailate a documentelor”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?