X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Nantoi: Trebuie să ne facem temele și să acordăm mai puțină atenție unor scenarii de inducere a panicii

25 noi. 2013,, 14:25   Societate
2824 0
Foto: tribuna.md
Situațiile Ucrainei și Republicii Moldova în ceea ce privește parcursul european nu pot fi deocamdată comparate, întrucît cele două țări se află la etape diferite de negociere. Abia în 2014, cînd Moldova va semna Acordul de asociere cu UE, vom putea vorbi de o comparație. O declarație în acest sens a fost făcută pentru NOI.md de analistul politic Oazu Nantoi, fiind solicitat să comenteze posibilitatea existenței unui scenariu ca cel din Ucraina în Republica Moldova.

Potrivit lui Nantoi, decizia Guvernului Ucreinei de a suspenda semnarea Acordului de asociere cu UE a fost determinată de situația economică dificilă a țării. Analistul a precizat că situațiile celor două state sînt diferite.

“Nu este corect să comparăm. În primul rînd, Moldova abia urmează să parafeze acordul. Ucraina se află într-o situație extrem de dificilă din punct de vedere economic, atunci cînd negociază creditarea externă cu Fondul Monetar Internațional, iar semnarea acordului de asociere presupune și ea un fel de provocare pe plan economic. Sigur că și factorul Rusiei este unul important. Totuși, oficialii europeni au declarat că Ucraina ar putea reveni la semnarea acordului în orice moment”, a spus Nantoi.

Pe de altă parte, analistul consideră că Moldova trebuie să acorde mai multă atenție procesului de implementare a reformelor impuse de Uniunea Europeană și mai puțină – presiunilor externe.

“Moldova trebuie să asigure funcționalitatea acestei coaliții pro-europene. Trebuie să arătăm că sîntem bravi la capitolul implementării reformelor și combaterii corupției. Trebuie să ne facem temele și să așteptăm semnarea acordului în 2014, atunci vom fi mai puțin supuși unor scenarii panicarde. Prea mult vorbim de presiuni externe. Cu cît situația va fi mai bună pe plan intern, cu atît mai puțin vulnerabili vom fi în fața presiunilor externe”, a subliniat Nantoi.

Precizăm că autoritățile ucrainene au anunțat săptămîna trecută că Ucraina amînă semnarea Acordului de asociere cu UE. Anterior premierul ucrainean Nikolai Azarov a declarat că pentru Kiev restabilirea relațiilor comerciale cu Moscova este mai importantă decît asocierea cu UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?