X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

BNM a achiziționat 300 de milioane de dolari pentru protejarea economiei împotriva șocurilor externe

21 noi. 2013,, 15:50   Economie
4035 1
Foto: noi.md
În acest an Banca Națională a Moldovei a achiziționat 300 de milioane de dolari SUA în scopul creării unui airbag pentru protejarea economiei împotriva șocurilor externe în masă. Anunțul a fost făcut de președintele BNM, Dorin Drăguțanu, fiind invitat la postul de televiziune Publika TV, comunică NOI.md. Potrivit lui, anul trecut a fost achiziționată o sumă similară.

Dorin Drăguțanu a spus că nivelul actual al rezervelor valutare ale BNM acoperă 4,7 luni de import și 100% toate datoriile pe termen scurt ale Republicii Moldova. El a menționat că completarea rezervelor valutare ale BNM este extrem de importantă, iar airbagul pentru protejarea economiei în cazuri de șocuri externe în masă și creșterea activelor de rezervă oferă încredere Moldovei și partenerilor ei, ceea ce în cazul șocurilor externe va permite țării noastre să reziste.

Președintele BNM a spus că, în afară de aceasta, Banca Centrală, cumpărînd dolari, furnizează lichiditate în moneda națională a țării, banii ajungînd în buzunarele cetățenilor. În urma unei oarecare devalorizări a leului în raport cu dolarul SUA, populaţia are în rezultatul schimbului valutar mai mulţi lei, ceea ce contribuie la creșterea puterii lor de cumpărare, astfel stimulîndu-se cererea internă. "În acest fel printr-o singură lovitură au fost atinse două obiective importante", a spus Dorin Drăguțanu.

Vorbind despre șocurile externe majore pentru Republica Moldova, președintele BNM a declarat că acestea vin din partea balanței plăților. Astfel, în cazul în care s-ar înregistra o creștere economică modestă în zona euro, acest lucru ar putea duce la reducerea exporturilor planificate și la scăderea încasărilor valutare, în timp ce importatorii au nevoie de valută pentru achiziționarea mărfurilor din străinătate.

Dorin Drăguțanu a remarcat că, avînd rezerve solide, BNM va fi în măsură să intervină în acest caz și să vîndă valuta pentru a satisface cererea internă pentru aceasta, evitînd fluctuații semnificative ale cursului. Alte două riscuri de șocuri externe, după părerea lui, ar fi înăsprirea cerinţelor pentru comerțul pe piețele externe și posibila reducere a remitențelor din partea migranților moldoveni.

Guvernatorul BNM a subliniat că premise pentru reducerea drastică a remitenţelor, care au fost înregistrate în 2009, acum nu sînt, dar trebuie să fim pregătiți pentru o eventuală situație similară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?