X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Ion Sturza: Modelul economic european nu este potrivit pentru Moldova

19 noi. 2013,, 10:57   Economie
4783 1
Foto: alfanews.md
Modelul economic european nu este potrivit pentru Republica Moldova, - consideră fostul prim-ministru al Republicii Moldova, omul de afaceri Sturza.

Potrivit "Infotag" , el a declarat acest lucru luni, în cadrul prelegerii publice "Modelele economice de dezvoltare a RM", susținute la Academia de Științe a Moldovei .

Fostul prim-ministru, în prezent un om de afaceri de succes, care a înregistrat două fonduri de investiții cu active de peste 200 de milioane de euro, a explicat acest lucru prin faptul că în Europa sînt concentrate 7 % din populația lumii, 25 % din producția mondială și se consumă 60 % din prestațiile sociale din lume.

"Europa este încă în criză, ea nu este un lider mondial, care trage după sine toată lumea. Modelul european al economiei, în special partea socială, trebuie să fie reformat . În prezent , datoria Europei alcătuiește 8,7 trilioane de dolari. Țări precum Grecia, Italia , Cipru, nu vor fi niciodată în stare să își plătească datoriile", - a spus Sturza.

Omul de afaceri este convins că Republica Moldova nu poate accepta acest model social.

"Republica Moldova nu dispune de resurse naturale, nu are o economie competitivă, care ar putea să o aloce pentru programe și proiecte sociale. Eu nu spun că ar trebui să întoarcem spatele Europei. Pînă vom intra în Uniunea Europeană, în Europa se va schimba modelul economic și eu sînt sigur că spre bine", - a spus el.

Sturza consideră că în Republica Moldova se încearcă punerea în aplicare a modelul rus al economiei, bazat pe sprijinul bugetar și în multe privințe dependent de conjunctura resurselor naturale.

" Economia Rusiei este într-un moment de mare impas și dacă nu se va schimba calitatea guvernării și nu se va liberaliza piața, atunci economia Rusiei riscă să se prăbușească în următorii ani", - a spus el.

Potrivit omului de afaceri, economia Moldovei se bazează pe consumul intern și se alimentează de la o singură sursă.

"Acum în PIB-ul Moldovei remitențele alcătuiesc 21 % per persoană. Pînă la sfîrșitul anului 2013 prin transferurile electronice în Republica Moldova vor ajunge 1,7 miliarde de dolari. Dar dacă de luat în considerare și alte canale de sosire în țară a banilor, suma ajunge la 2 miliarde de dolari. 36,4% din această sumă reprezintă rublele rusești, deși recent, această pondere a fost de 9 %, în dolari SUA - 30 %, în euro - 33 % ", - a spus Sturza .

În opinia lui acest sistem este foarte fragil și din motive pur psihologice poate fi oprit.

" În 2009 oamenii s-au speriat de criză, care nu avea nimic de-a face cu Republica Moldova și majoritatea a încetat să consume, a început să facă economii, să aducă bani în casă. Atunci căderea a fost de 9 % , astfel încît situația actuală este doar o normalizare a ceea ce a fost în 2009", - a spus fostul premier.

El consideră că o mulțime de bani în țară nu se controlează, deaceea Moldova trebuie să treacă de la consum la propunerile pentru piață.

"Pentru toate celea în lume se va găsi un cumpărător. În plus, nu trebuie să tindem pentru a deveni lider în Europa, ci să facem așa ca oamenilor să le fie confortabil să trăiască în Republica Moldova" , - a concluzionat Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?