Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Atenție mare la ceea ce consumăm în post

15 noi. 2013,, 17:40   Societate
4749 0
Foto: opiniatimisoarei.ro
Astăzi a început postul pentru creștinii ortodocși care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou. Nutriționiștii recomandă persoanelor care postesc să acorde o atenție deosebită alimentației, în special copiii, bătrînii, femeile însărcinate, mamele care alăptează și persoanele care suferă de maladii cronice precum gastrita, pancreatita, colecistita sau bolile tractului intestinal, transmite NOI.md.

Foarte important este să fie respectată principala regulă a postului, adică în prima săptămînă să se excludă din alimentație doar carnea. ”Nu trebuie de trecut brusc de la alimente animaliere la cele vegetale. Apoi produsele de post trebuie să fie foarte variate, nu trebuie să ținem foame. E necesar de luat masa de 5 ori pe zi. La dejun trebuie de consumat pînă la 30% din calorii, la prînz iarăși 30%, la cină 10% și, respectiv, două gustări a cîte 15%”, a specificat pentru NOI.md nutriționistul Luminița Suveică.

Astfel, medicii nutriționiști recomandă efectuarea unui meniu zilnic cu scopul de a diversifica produsele. ”Este important să se bea 2 litri de apă pe zi, diferite compoturi sau sucuri naturale, să se consume fructe și legume proaspete sau prelucrate cu uleiuri, semințe și suc de lămîe. De asemenea, pot fi consumate nuci, alune, diverse semințe bogate în grăsimi și fructe uscate. Necesarul zilnic trebuie sa fie următorul: 50% glucide, 20% proteine și 30% grăsimi”, a precizat Luminița Suveică.

În cazul unui regim incorect de alimentare, Suveică susține că pot apărea simptome precum balonarea, durerile de stomac, amețelile și slăbiciunile. Persoanele cu astfel de simptome trebuie să consulte neapărat medicul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?