X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vocea Rusiei: Regiunile doresc să divorţeze de Chişinău

10 noi. 2013,, 14:30   Societate
17821 19
Foto: ruvr.ru
În regiunile moldoveneşti se amplifică stările separatiste. În ultimul timp, preşedintele transnistrean, Evgheni Şevciuk, a repetat de cîteva ori că conflictul dintre Tiraspol şi Chişinău poate fi rezolvat numai pe calea unui „divorţ civilizat”. Iar şeful reprezentanţei Găgăuziei în Transnistria, Ivan Burgudji, a declarat că intrarea Găgăuziei în componenţa Moldovei ar fi o „greşeală tragică”.

Ivan Burgudji a făcut această declaraţie la Dubăsari în timpul decorării unui grup de locuitori ai oraşului cu medalii comemorative „10 ani de existenţă a Republicii Găgăuzia”. Potrivit lui, autonomia trece prin vremuri grele, iar statutul ei juridic special nu este respectat. Cu toate că în ciuda circumstanţelor, Găgăuzia încearcă să se dezvolte, în curînd în regiune va avea loc un referendum „privind alegerea căii de dezvoltare în viitor”, a relevat politicianul. De altfel, potrivit experţilor, chiar dacă în Găgăuzia mulţi împărtăşesc punctul de vedere al lui Burgudji, lucrurile nu vor ajunge pînă la un referendum şi tentative de separare de Moldova. Situaţia este comentată de Vladimir Bruter, expert al Institutului Internaţional pentru cercetări umanitare şi politice.

„Burgudji se situează întotdeauna pe o poziţie atît de radicală, încît în majoritatea cazurilor ea nu este susţinută în interiorul autonomiei. După părerea mea, acum cînd situaţia din ţară este destul de nervoasă, poziţia neliniştită a lui Burgudji poate găsi un oarecare ecou. Însă, în general este destul de greu de presupus că la referendumul din Găgăuzia va fi luată vreo decizie privind crearea unui stat separat. Mi se pare că aceasta este poziţia personală a lui Burgudji, care nu este împărtăşită nici de elita găgăuză, nici de conducerea Găgăuziei”.

Mult mai gravă este situaţia legată de Transnistria. În ultimele zile, Evgheni Şevciuk, liderul acestei republici nerecunoscute, a făcut cîteva declaraţii dure. Astfel, luînd cuvîntul în Germania la o conferinţă consacrată reglementării crizei transnistrene, Şevciuk a spus că recunoaşterea independenţei Tiraspolului este singura cale de soluţionare a problemei. Iar peste cîteva zile, într-un interviu acordat agenţiei ITAR-TASS, el a anunţat că a propus premierului moldovean, Iurie Leancă, „formula unui divorţ civilizat”. Potrivit lui Şevciuk, Chişinăul şi Tiraspolul se îndreaptă în direcţii diferite. În timp ce Moldova se pregăteşte să parafeze acordul de asociere cu UE, pentru Transnistria este prioritară „integrarea în spaţiul eurasiatic”, consideră Vasili Kaşirin, expert al Centrului informaţional şi analitic de la Instituitul rus de Studii Strategice.

„Şi Găgăuzia şi raionul Taraclia cu populaţie bulgară şi nordul Moldovei (Bălţi şi zonele adiacente) unde predomină vorbitori de limba rusă înţeleg perfect că politica europenizării Moldovei înseamnă în primul rînd consolidarea poziţiilor romîno-unioniştilor. Aceasta este poziţia oficială a Romîniei: Moldova şi Romînia se vor uni în cadrul UE. Pe 3 noiembrie am urmărit mitingul organizat de autorităţile moldoveneşti în centrul Chişinăului, unde au dominat steagurile Romîniei. Nu ale Moldovei, ci ale Romîniei. De aceea, regiunile de limba rusă sînt conştiente de faptul că va fi promovat cursul de romînizare accelerată şi forţată”.

Moldova trebuie să parafeze acordul de asociere cu UE la sfîrşitul lunii la Vilnius în timpul summit-ului Parteneriatul Estic. În acelaşi timp, în viitorul apropiat, Moldova nu are nicio şansă să devină membru cu drepturi depline al UE. Asta înseamnă că ea nu va primi nici bonusurile corespunzătoare acestui statut. Potrivit lui Evgheni Şevciuk, Transnistriei nu i s-a răspuns ce beneficii va primi de la apropierea Moldovei şi UE. Din punctul de vedere al Tiraspolului, a continuat Şevciuk, zona de liber schimb creată de Moldova şi Ucraina cu UE nu este nimic altceva decît un „sistem de strangulare economică” a Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?