X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Țîrdea: Cetățenii noștri doresc să cîștige în CSI, dar să trăiască în Europa

4 noi. 2013,, 14:34   Societate
4021 2
Foto: europalibera.org
Cetățenii care au participat pe 3 noiembrie la mitingul în susținerea integrării europene și au semnat declarația pro-europeană încă nu pot decide în care uniune geopolitică doresc să se afle. Opinia aparține politologului Bogdan Țîrdea și a fost exprimată într-un interviu pentru NOI.md.

”Ultimele sondaje arată că circa 50% din populația Moldovei se pronunță pentru integrarea în UE și circa 50% - în Uniunea Vamală, diferența fiind de doar cîteva zecimi de procente. Mai mult, atunci cînd întrebi cetățenii Moldovei concret: cu cine doriți să fiți, cu Europa sau în Uniunea Vamală, de cele mai dese ori răspunsul este: și acolo, și acolo sau în genere nu este niciun răspuns concret. Multora le convine să fie și acolo, și acolo, de aceea și se organizează asemenea mitinguri, la care populația se pronunță pentru Europa. Nu mă voi mira, dacă mîine se va constitui un front al partidelor de stînga, care va chema oamenii la un miting în favoarea Uniunii Vamale și vom vedea că cetățenii care s-au pronunțat duminică pentru integrarea europeană vor veni și la acest miting și vor striga că se pronunță pentru Uniunea Vamală, fără a vedea în asta vreo contradicție”, a subliniat Țîrdea.

Analistul consideră că o mare parte a cetățenilor au venit la miting conștient, însă nu exclude că într-o măsură destul de mare mulți au fost impuși să participe. ”Este vorba de persoane care au fost mobilizate prin mijloace administrative, care primesc indicații și în mod obligatoriu vin la asemenea mitinguri. Există multă informație despre faptul că resursele administrative au fost folosite la maximum, pe alocuri chiar în exces”, a spus politologul.

Întrebat de ce cetățenii votează pentru declarația pro-europeană, cu toate că majoritatea muncitorilor migranți se află la muncă în Rusia, Bogdan Țîrdea a răspuns: ”Așa e mentalitatea noastră: cetățenii noștri doresc să cîștige în CSI, dar să trăiască în Europa. Chiar și elita noastră suferă de o bifurcare a conștiinței și standarde duble. Sînt și persoane care susțin vectorul european, însă aceasta încă nu înseamnă că ei sînt împotriva Rusiei”, a menționat Țîrdea.

Potrivit ultimelor studii, majoritatea muncitorilor migranți moldoveni se află în Rusia – circa 206 mii de persoane, iar două treimi din suma totală a remitențelor bănești în Moldova sînt din Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?