Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Voronin: Summitul de la Vilnius seamănă cu ”cîrdășia de la München” (VIDEO)

28 oct. 2013,, 14:49   Politică
4637 2
Foto: noi.md
Summitul de la Vilnius seamănă cu ”cîrdășia de la München”. Declarația aparține președintelui PCRM, Vladimir Voronin, și a fost făcută în cadrul Conferinței Internaționale ”75 de ani de la cîrdășia de la München. Este oare capabilă Europa de astăzi să prevină pericolul renașterii nazismului?”, care s-a desfășurat astăzi, la Chișinău. Vladimir Voronin a subliniat că ceea ce se întîmplă la Chișinău aminteşte izbitor de evenimentele din anul 1938.

”Chișinăul urmează să adopte decizii cruciale, care într-o mare măsură pot fi comparate cu evenimentele de acum 75 de ani. Cu părere de rău, în țara noastră se manipulează și se împarte mult, iar Moldova a nimerit în epicentrul evenimentelor și intențiile unor puteri de a stabili noi linii de demarcare și noi reguli pe continentul european, inclusiv pe Nistru. Anume astfel noi percepem încercările de a parafa, iar ulterior de a semna în secret de poporul moldovenesc Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu UE. Acest summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius deja a fost supranumit „cîrdășie”, de genul cîrdășiei de la München”, a declarat liderul PCRM.

Potrivit lui Voronin, actuala putere îi pregătește Moldovei soarta Cehoslovaciei din ajunul celui de-al Doilea Război Mondial.

”La fel ca în cazul cîrdășiei de la München din anul 1938, cînd părerea poporului cehoslovac nu a interesat pe nimeni, acum nimeni nu se interesează de părerea poporului moldovenesc. Nici chiar deputații din Parlamentul moldovenesc nu au acces la textul Acordului, care deja a fost numit istoric”, a menționat Voronin.

”Cîrdășia de la München” este un acord semnat pe 30 septembrie 1938, de prim-ministrul Marii Britanii, Neville Chamberlain, prim-ministrul Franței, Édouard Daladier, cancelarul Germaniei, Adolf Hitler și prim-ministrul Italiei, Benito Mussolini. Reprezentanții Cehoslovaciei, soarta căreia se decidea la acele negocieri, dar și URSS nu au fost invitate la München. Acest eveniment a devenit, de facto, unul din primii pași spre declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?