X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Chivriga: Rata inflației nu va lovi "portofelele" consumatorilor

25 oct. 2013,, 17:45   Societate
3887 1
Foto: flux.md
Republica Moldova se află pe locul patru de la sfîrșit în ceea ce privește inflația –cu 2,3 la sută, informează site-ul euroradio.fm.

Analiza diminuării-majorării inflației a fost făcută în baza rezultatelor pentru perioada ianuarie-septembrie 2013.

Potrivit părerii expertului economic, Viorel Chivriga, un astfel de nivel al inflației este normal pentru societate și pentru economie în ansamblu. "Pentru consumatori, acest lucru este normal şi ei nu vor resimți, practic, creșterea prețurilor, iar pentru producători situaţia, de asemenea, este stabilă. Ei pot atît să producă, cît şi să comercializeze produsele lor, fără vreun risc", ‒ a menţionat el.

Expertul consideră că un asemenea nivel al prețurilor de consum este determinat de cîţiva factori.

"Anul acesta nu a avut loc un salt vizibil al resurselor energetice, asta ca urmare a situației din agricultură. Recolta din acest an a fost mult mai mare decît cea de anul trecut, atunci cînd situaţia era deplorabilă. Aceeași situație se observă și în sectorul industrial ‒ produsele care sînt fabricate în prezent sînt mai ieftine, decît au fost anul trecut, deoarece în domeniul prestării serviciilor şi a industriei a fost înregistrată, de asemenea, o majorare nesemnificativă a preţurilor" ‒ a spus expertul.

Cu toate acestea, Viorel Chivriga consideră că la această etapă este prea devreme să vorbim despre faptul că inflația nu va atinge acele niveluri, care ar putea vorbi despre faptul că prognozele Băncii Națională nu se adeveresc. "Mai este încă timp şi în ultimele trei luni pot avea loc schimbări și nu înspre bine, dacă se vor majora prețurile la resursele energetice și motorină.

Banca Națională prognozează că în Republica Moldova inflația va atinge nivelul de 5%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?