Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Nicolae Timofti a transmis în SUA dosare din arhiva SIS

18 oct. 2013,, 15:44   Politică
5404 3
Foto: noi.md
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întîlnire cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, William H. Moser. În cadrul întrevederii șeful statului i-a transmis oficialului european extrase din 17 dosare judiciare din arhiva Serviciul de Informații și Securitate. Acestea vizează acte de represiune împotriva populației evreiești în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit serviciului de presă al președinției, Nicolae Timofti a subliniat importanța aflării și mediatizării adevărului istoric despre tragedia poporului evreu în timpul ultimei conflagrații mondiale. „Avem datoria morală să vărsăm lumină asupra evenimentelor tragice din acea perioadă, pentru a preveni asemenea acte inumane pe viitor”, a spus Nicolae Timofti.

Ambasadorul William H. Moser a mulțumit pentru sprijinul acordat de autoritățile de la Chișinău în elucidarea tragediei poporului evreu. „Acest gest, acest transfer de date către Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington reprezintă încă un act simbolic pentru prietenia și cooperarea dintre Statele Unite și Republica Moldova”, a notat diplomatul american.

În cadrul întrevederii, la care a participat și directorul SIS, Mihai Balan, președintele Nicolae Timofti a declarat că instituțiile abilitate vor continua procedura de selectare şi de prelucrare a materialelor de arhivă referitoare la soarta evreilor persecutați în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?