Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Expert: Prețurile la produse vor continua să crească, dacă cursul valutar nu va fi stabilizat

17 oct. 2013,, 17:50   Societate
3832 0
Foto: rambler.ru
Experții consideră că principalul motiv pentru majorarea prețurilor la produsele petroliere într-adevăr este deprecierea valutei naționale, însă nu exclude nici posibilitatea unei înțelegeri de cartel între companiile care activează pe acest segment al pieței.

”Modul în care la noi cresc prețurile la produsele petroliere este o practică obișnuită: majorează o companie, după care se alătură și celelalte, iar în rezultat se ajunge practic la același preț la toate produsele petroliere. Cu părere de rău, nu sînt elucidate motivele acestui fenomen și nu este stabilit dacă este vorba despre o înțelegere de cartel. Pînă acum nu se cunoaște cum activează operatorii pe piața produselor petroliere”, consideră expertul economic Elena Gorelova.

În opinia experților economici Elena Gorelova și Ion Tornea, această problemă trebuie inclusă pe agenda zilei, iar responsabil de acest lucru, în primul rînd, trebuie să fie Consiliul Concurenței. ”Consiliul Concurenței trebuie să verifice dacă între aceste companii există o concurență reală și în ce măsură prețurile stabilite de ele corespund mecanismului de piață”, a spus Tornea.

Potrivit experților, deprecierea leului, care deja a cauzat scumpirea gazului lichefiat, produselor și medicamentelor, va provoca noi scumpiri, dacă Banca Națională a Moldovei nu va întreprinde măsuri pentru stabilizarea cursului valutar. ”Unica soluție în această situație este ca BNM să se implice, să-și modifice politica valutară și să întărească leul. Dacă pînă în prezent BNM a cumpărat dolari, acum ea trebuie să susțină valuta națională, deoarece ar putea urma tarifele la energia electrică, pe care în mare parte o importăm, iar prețurile de import sînt indicate în valută americană. Cursul de schimb al leului va influența și multe alte tipuri de mărfuri, pe care le folosim în interiorul țării pentru producere și consum”, a conchis Gorelova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?