Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Şeful CSJ propune ca judecătorii să semneze deciziile în aceeaşi zi în care sînt pronunţate

11 oct. 2013,, 11:56   Societate
3296 1
Foto: moldnews.md
Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi, propune ca judecătorii să semneze deciziile în dosarele pe care le examinează în aceeaşi zi în care acestea sînt pronunţat.

Solicitat de Agenţia "Infotag", Poalelungi a explicat că Colegiul civil al CSJ deja activează după acest principiu.

"Aceasta convine părţilor, reduce la zero impactul aşa-numitului "factor uman" cînd părţile au mare nevoie să obţină motivarea şi umblă după un document săptămîni în şir, bătînd pragurile instanţelor. Apropo, şi pentru o serie de judecători va dispărea un plus de ispită", susţine conducătorul CSJ.

Responsabilul a calificat drept incorectă situaţia în care încheierile cu privire la dosare se scriu timp de pînă la 15 zile, precum se obişnuieşte acum, de exemplu, în instanţele de apel.

"Noi propunem parlamentului să opereze amendamente la Codul penal, astfel încît judecătorii să fie obligaţi să emită decizii în dosarele penale pînă la sfîrşitul zilei lucrătoare. Vom începe cu colegiul de profil al CSJ, adică cu noi înşine. Apoi, cred eu, vom extinde această experienţă la instanţele inferioare, inclusiv la judecătoriile raionale", a subliniat Poalelungi.

Pe 1 decembrie se împlineşte un an din momentul în care judecătorii Colegiul civil al CSJ a început să emită decizii conform principiului nou. Totodată, părţile nu sînt invitate la audieri, iar motivarea deciziei este postată pe site-ul instituţiei în ziua şedinţei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?