X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Moldova ar putea trece la etapa de post-monitorizare în trei ani – raportor APCE

4 oct. 2013,, 12:09   Politică
3022 2
Foto: radio.opole.pl
„Trei ani. Acesta cred că este orizontul de timp pînă cînd Moldova va trece la etapa post-monitorizare”. De această părere este raportorul APCE în dosarul respectării de către Republica Moldova a angajamentelor și obligațiilor sale față de Consiliul Europei, Piotr Wach. Potrivit lui, pentru cetățenii moldoveni este mai important faptul că ambițiile lor pro-europene vor fi mai ușor realizate.

„Felul în care a fost formulata rezoluția oferă speranța unui orizont de timp foarte scurt. Cred că se va trece la faza de post-monitorizare în nu mai mult de trei ani. Aceasta este opinia mea. Moldova va fi ajutată să devina membru al UE daca își îndeplinește obligațiile”, a spus Piotr Wach, în cadrul unui interviu pentru Europa libera.

Deși este deacord cu părerea deputatului comunist, Grigore Petrenco, care a spus că Moldova încă mai are nevoie de monitorizare pentru că instituțiile democratice încă nu funcționează cum ar trebui în țară, oficialul a spus: „Da, este adevărat, dar acesta monitorizare nu trebuie sa se întindă la infinit. Acest proces a început acum 20 de ani si credem că a trecut suficient timp. Sigur, mai sînt lucruri de făcut, reforma justiției, reformarea Constituției. In aceasta ultima privința, mai ales, deși acum nu pare o treaba presantă, timpul zboară și pîna la următoarele alegeri prezidențiale problema alegerii președintelui trebuie rezolvata constituțional”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va continua monitorizarea Republicii Moldova. Aceasta prevede rezoluţia APCE cu referire la Republica Moldova, adoptată pe 3 octombrie, la Strasbourg, la sesiunea de toamnă a APCE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?