Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul nu îşi face griji în legătură cu deprecierea leului moldovenesc, chiar dacă cursul a trecut de pragul psihologic de 13 lei pentru un dolar

4 oct. 2013,, 10:26   Economie
4781 2
Foto: noi.md
Guvernul Republicii Moldova nu vede riscul de depreciere a leului moldovenesc, al cărui curs a trecut, zilele acestea, de hotarul psihologic de 13MDL:$1.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", care îl citează pe vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, Executivul nu consideră necesar să intervină în politica monetară promovată de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

"Aceasta este competenţa BNM, regulatorul pieţei este în drept să promoveze o politică adecvată, corespunzătore situaţiei din sectorul real al economiei", a opinat Lazăr.

Ministrul a relevat faptul că slăbirea monedei naţionale este favorizată de creşterea exporturilor, lăsînd să se înţeleagă că în Moldova exportatorii "au suferit" vreme îndelungată din cauza leului excesiv de "tare" în raport cu dolarul SUA şi cu euro. "Privim viitorul destul de sigur şi nu credem că este necesar să intervenim în politica promovată de Banca Naţională", a accentuat Valeriu Lazăr.

Omologul său român, Varujan Vosganian, aflat în vizită la Chişinău, a opinat că trebuie să fii sigur pe politica Băncii Naţionale proprii. "În economie există momente de responsabilitate cînd de situaţie şi de curs se face responsabilă Banca Naţională în care trebuie să avem încredere", a subliniat oficialul.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, declarase anterior că deprecierea reală a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, al cărui indicator se calculează ţinînd cont de situaţia din ţările - parteneri comerciali ai Republicii Moldova, a constituit 7%.

Dealerii valutari s-au plîns că BNM este cea care "provoacă" slăbirea cursului leului, cumpărînd valută la un preţ exagerat, situaţie care depreciază leul artificial. Doar în luna august BNM a procurat peste $250 mil. pe piaţa valutară.

Guvernatorul BNM a spus că banca nu va mai cumpăra valută ca să vadă evoluţia ulterioară a pieţei. Dealerii băncilor comerciale confirmă această informaţie, comunicînd că miercuri şi joi (2 şi 3 octombrie) banca nu a emis cereri de cumpărare a valutei.

"Coborîrea nesemnificativă a cursului leului zilele acestea are loc din inerţie. Şi dacă BNM nu va cumpăra valută, cursul leului va începe să recupereze poziţiile pierdute în raport cu dolarul SUA", a spus interlocutorul agenţiei din cadrul unei bănci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?