Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Expert: Monitorizarea R. Moldova de europeni poate să dureze la infinit

3 oct. 2013,, 14:20   Societate
3406 1
Foto: noi.md
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) este îngrijorată de ritmul lent al implementării reformelor în diferite domenii, inclusiv cel al descentralizării locale. Tocmai din această cauză, ieri, APCE a decis că va continua procesul de monitorizare a Republicii Moldova. În timp ce unii experți economici de la noi au spus pentru NOI.md că decizia este una justă, alții sînt de părere că europenii pot sta cu ochiul pe Moldova pînă la infinit și asta pentru că republica doar mimează procesul de reforme.

În particular, europenii au accentuat necesitatea urgentării adoptării modificărilor la Legea privind finanțele publice locale, prin care administrația publică locală ar putea să beneficieze de un sistem de transferuri echitabil și protejat de imixtiuni.

Solicitat de NOI.md, Visarion Ceșuev, expert în politică și economie, a declarat că decizia APCE de monitorizare a țării noastre este una justă. Și asta pentru că, la noi, așa-zisele reforme bat pasul pe loc. „Organele publice locale, conform Constituției, trebuie să implementeze legile, iar în lipsa unei autofinanțări, este mai dificilă realizarea acestui scop. Această autofinanțare locală se bazează pe impozitarea locală, concentrată în buget. Or, acest fapt, subordonează direct organele publice locale celor centrale. Cred că această decizie a APCE este una întemeiată”, a mai spus Visarion Ceșuev.

Adoptarea modificărilor la Legea privind finanțele publice locale ar ajusta Republica Moldova la valorile europene în ceea ce privește guvernarea locală. «Pînă la moment, nu se vede nici un progres la acest capitol. S-au făcut promisiuni mari de Guvern, dar zero acțiuni. Monitorizarea europenilor poate dura la infinit. Se vorbește despre schimbări în diverse domenii, dar în realitatea ele nu se întîmplă. Dacă noi tindem să ieșim de sub acestă monitorizare, sînt necesare anumite pîrghii: poate o elită nouă de guvernare, o nouă viziune”, a spus pentru NOI.md expertul în politică, Viorel Chivriga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?