Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

FMI a solicitat Băncii Naționale a Moldovei să continue supravegherea strictă a ”Băncii de Economii”

3 oct. 2013,, 13:20   Economie
3050 0
Foto: click.md
Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să asigure în continuare un nivel foarte înalt de supraveghere a activităţii ”Băncii de Economii” pînă la momentul normalizării situaţiei şi să se abţină de la orice favorizări de ordin regulatoriu ale Băncii, transmite NOI.md.

Despre aceasta se menționează în declarația șefului Misiunii FMI, Max Alier, făcută după finalizarea primei monitorizări post-program, efectuate după încheierea programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Potrivit oficialului FMI, după ce a avut loc recapitalizarea "Băncii de Economii", BNM trebuie să asigure în continuare un nivel foarte înalt de supraveghere a activităţii băncii pînă la momentul normalizării situaţiei şi să se abţină de la orice favorizări de ordin regulatoriu ale băncii. În declarație se subliniază că deşi cota de participare în capitalul social al băncii s-a redus, Guvernul trebuie să-şi asigure o prezenţă solidă în Consiliul de administraţie al BEM, pentru a fi protejat interesul public.

De remarcat faptul că emisia suplimentară închisă de acţiuni ale ”Băncii de Economii” a fost făcută în conformitate cu decizia Adunării generale extraordinare a acționarilor din 2 august 2013. Procesul de abonare la acțiunile închise cu emisiune suplimentară a fost finalizat la 29 august. Guvernul a deținut anterior pachetul de control al ”Băncii de Economii” (56,13%), dar a decis să nu participe la emisiunea închisă a acțiunilor suplimentare, astfel cota lui a scăzut pînă la 33,38%, ceea ce constituie pachetul de blocaj (33,3% + 1 acţiune) și permite statului să participe la conducerea băncii.

Cedarea controlului asupra băncii unui investitor privat cu păstrarea la stat a pachetului de blocaj Guvernul Republicii Moldova l-a considerat drept cea mai bună soluție posibilă a capitalizării acesteia. În prezent, proprietarul celui mai mare pachet de acţiuni al băncii ‒ 33,72% este deţinut de Compania „Sisteme Informationale Integrate”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?