X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Ne așteaptă o criză mai puternică decît șocurile din 2008 - prăbușirea pieței imobiliare mondiale

1 oct. 2013,, 03:21   Economie
8344 0
Foto: nnm.ru
O nouă cădere a pieței imobiliare mondiale se poate întîmpla în anul 2025. Sînt necesare măsuri active pentru prevenirea ei, pentru că un astfel de colaps este capabil să demoleze întregul sistem financiar global, a declarat la Riga, la congresul Federației mondiale a participanțilorla piața imobiliară FIABCI, șeful Asociației Britanice a imobilialelor NARA Paul Batho.

"Experiența arată că fiecare următoare criză este și mai grea, deaceea nu trebuie admis ca ea să se repete în anul 2025. Trebuie să învățăm din greșelile anterioare", - a subliniat analistul.

Batho consideră că abia în primul trimestru al acestui an au apărut primele semne care vorbesc despre relansarea sferei imobiliare după criza din 2008. Piața imobiliară se dezvoltă ciclic, iar acum începe o nouă etapă de dezvoltare, în care nu trebuie comise greșelile din trecut.

"Acum cîțiva ani, rugam în genunchi băncile să acorde credite pentru proiecte, iar acum ele sigure merg în întîmpinare, propunînd credite", - a spus expertul.

Una dintre greșelile-cheie din ultimii ani, conform lui Batho, a fost creditarea excesivă în sectorul imobiliar. Băncile au concurat pentru profitul pe termen scurt asumîndu-și riscuri pe termen lung. Investirea unor resurse suplimentare în piață doar a turnat gaz pe foc. În plus, a remarcat britanicul, investitorii s-au dovedit a fi exagerat de optimiști.

Potrivit lui Batho, în momentul de față activitatea băncilor la nivel internațional și național este reglementată mult mai dur, iar ele analizează proiectele cu mai multă atenție. Sînt ordonate și reglementările care controlează sfera imobiliară, iar membrii săi au cîștigat o experiență valoroasă. Toate acestea permit să credem că vechile greșeli pot fi evitate, a spus expertul.

Amintim că criza economică globală din 2008 a fost consecința crizei ipotecare în Statele Unite, care a început să apară în 2006, dar a început să afecteze în mod serios piața imobiliară, iar apoi și investițiile în 2007. După prăbușirea în SUA, în multe alte țări, de asemenea, s-au spart așa-numitele baloane ipotecare, ceea ce a provocat o scădere prelungită a prețurilor și stagnarea pieței construcțiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?