Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Expert: Exodul moldovenilor este un factor esențial în scăderea demografică

28 sep. 2013,, 16:25   Societate
6958 1
Foto : radiochisinau.md
În cîțiva ani, în Republica Moldova, vom asista la o catastrofă demografică. Și asta pentru că factorii, care vor condiționa situația respectivă, sînt și vor rămîne la fel de activi. De această părere este expertul IDIS-Viitorul pe probleme sociale, Viorica Antonov.

Solicitată de NOI.md, ea a menționat că starea demografică a Republicii Moldova a cunoscut o ascendență vizibilă în perioada anilor 70-80. «După anii 90 însă numărul de adolescenți a fost cu mult mai mic. Iar în prezent, se atestă o creștere constantă a persoanelor în etate. Or, acest fapt depinde de procesul migrațional. Mulți cetățeni tineri pleacă peste hotare, în țară rămînînd cei vîrstnici. Acum cifra celor plecați este de ordinul sutelor de mii. Totodată, în țară, s-a majorat și numărul persoanelor socialmente vulnerabile. Iar statul nu face față în acordarea asistenței sociale, de care au nevoie acestea», a mai spus expertul.

De asemenea, statul nu asigură cetățenilor politici concrete privind ridicarea natalității. „Familiile tinere nu sunt incurajate de către stat, în sensul că nu oferă o garanție pentru viitorul copiilor lor. Ele nu beneficiază de credite pentru 35-45 de ani, cum există în țările europene. De aceea oamenii tineri pleacă și rămîn cei cu vîrstă înaintată. Însă și ei întîmpină o serie de probleme, pentru că avem în țară un sistem social de pensii destul de precar. Cred că republica noastră se îndreaptă cu pași sigur spre o catastrofă demografică », a concluzionat expertul.

Menționăm că Biroul Național de Statistică a prezentat un raport, datele căruia arată că, de la începutului anului curent și pînă în prezent, au fost înregistrate peste 540 de mii de persoane trecute de 60 de ani, ceea ce constituie cu circa 17 mii mai mult decît anul trecut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?