X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La Chișinău este marcată aniversarea a 20-a a valutei naționale

26 sep. 2013,, 17:46   Societate
3507 1
Foto: noi.md
Numismații din Germania, România, Belarus, Rusia, Slovacia, Ucraina și Moldova au posibilitatea de se împărtăși cu colecțiile sale de monede. La Chișinău s-a deschis cea de a XIV-a ediție a Simpozionului Internațional de Numismatică, dedicat celor 20 de ani de la instituirea valutei naționale a Republicii Moldova.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Aureliu Cincilei, a comunicat că pînă în prezent BNM a emis 97 de monede comemorative. În acest an, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la apariția leului moldovenesc, BNM va emite încă două monede – de aur și argint. De asemenea, în premieră, BNM va emite bancnote comemorative.

”Ultimii 20 de ani au arătat că în prezent monedele vechi sînt găsite de 2-3 ori mai des. Actualmente, în Moldova există mai multe monede care încă urmează să fie studiate și introduse în circuitul științific”, a menționat la ceremonia de deschidere a simpozionului viceministrul culturii, Gheorghe Postică.

Potrivit savanților, greutățile cu care se confruntă numismații moldoveni sînt legate, în primul rînd, de finanțarea insuficientă, ceea ce nu permite completarea colecțiilor de monede.

”Cel mai rău e că din această cauză se pierd nu atît monedele, cît informația care nu mai poate fi restabilită”, a menționat directorul Institutului de Arheologie, Eugen Nicolae.

În cadrul simpozionului, care va dura două zile, vor fi prezentate lucrări științifice în domeniul numismaticii străvechi, medievale, moderne și contemporane.

Colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei conține circa 20 de mii de monede din diferite perioade și a diferitor popoare. Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Arheologie din București și Societatea Numismaților din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?