Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Decizia CC referitoare la interpretarea art.85 cu privire la formarea guvernului va fi pronunţată pe 1 octombrie

25 sep. 2013,, 10:19   Politică
2963 1
Foto: point.md
Decizia Curţii Constituţionale (CC) referitoare la interpretarea art.85 din legea supremă cu privire la formarea guvernului va fi pronunţată pe 1 octombrie. Despre aceasta a comunicat pentru reporterul Agenţiei "Infotag", autorul sesizării, vicepreşedintele comisiei juridice a parlamentului, deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

El a solicitat CC să dea o interpretare primelor două aliniate ale art. 85, care reglementează circumstanţele în care este dizolvat parlamentul, dacă forul legislativ nu a reuşit să formeze guvernul.

"De exemplu, în aliniatul 1 al art. 85 se spune că, în cazul imposibilităţii formării guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, POATE să dizolve parlamentul. Cuvîntul POATE înseamnă că el ar putea sau este obligat să facă acest lucru? Aici există loc pentru interpretări, ceea ce înseamnă că este loc şi pentru încălcări. Acest lucru nu trebuie să se întîmple", a spus Sîrbu.

În aliniatul 2 al art. 85 se spune că "parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură", a citat Constituţia deputatul.

"Eu am întrebat curtea, dar dacă preşedintele nu va înainta propunerea de două ori în termen de 45 de zile, este oare acest lucru un act constituţional sau o încălcare gravă a legii?", a relatat autorul sesizării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?