Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Opinie: Întîlnirea dintre Leancă și Șevciuk a avut rezultate nule

24 sep. 2013,, 13:05   Politică
5357 10
Foto: alfanews.md
Experții apreciază diferit prima întrevedere dintre premierul Iurie Leancă și pretinsul lider transnistrean Evgheni Șevciuk. Dacă ex-viceministrul de externe, Valeriu Ostalep, susține că această întîlnire s-a soldat cu rezultate nule, analistul politic Anatol Țăranu consideră că vizita lui Leancă în regiunea din stînga Nistrului a contribuit la menținerea dialogului pe marginea problemei transnistrene, transmite NOI.md.

Valeriu Ostalep a opinat pentru NOI.md că unicul rezultat obținut de Iurie Leancă la Tiraspol este semnarea protocolului care prelungește traficul feroviar de mărfuri. ”A semnat o foiță care nu are absolut nicio relevanță pentru problemele pe care noi le avem cu regiunea transnistreană. Guvernarea a demonstrat încă o dată că este incompetentă. Dacă noi, cei de pe malul drept al Nistrului, n-am văzut ce prevede Acordul de asociere cu UE, cei de pe malul stîng au tot dreptul să se întrebe care va fi impactul asupra economiei regiunii. Răspunsul lui Leancă de fiecare dată a fost că totul va fi bine. Această secretizare a documentului aduce prejudicii enorme intereselor economice ale întregii Moldove. Producătorii autohtoni vor fi toți puși pe brînci. De aceea, Șevciuk nu-și va schimba niciodată poziția vizavi de acest acord, oricît ar încerca Leancă”, a comunicat Ostalep.

Anatol Țăranu a menționat că, prin această întîlnire, Iurie Leancă a reușit de fapt să evite viitoare tensiuni în cazul problemei transnistrene. ”Faptul că a fost reconfirmat traficul feroviar e o încercare de a preveni pe viitor anumite tensionări. Ăsta a fost de fapt obiectivul principal al lui Leancă. Cît privește Acordul de asociere cu UE, Șevciuk îndeplinește comenzile Moscovei și era de așteptat această poziție. Din acest punct de vedere, este mult mai important mesajul pe care l-a transmis Leancă către reprezentanții businessului din Transnistria, care sînt interesați să colaboreze cu UE prin intermediul acestui acord. Rezultatele acestei influențe a lui Leancă se vor resimți doar în timp”, a precizat Țăranu.

Referindu-se la intenția premierului de a discuta la Tiraspol statutul Transnistriei, Țăranu a spus că Tiraspolul a refuzat să abordeze acest subiect la comanda Moscovei. ”O face la indicația Moscovei. Moscova nu este astăzi pregătită să înceapă negocierile privitor la statutul Transnistriei. Moscova are nevoie să mențină acest conflict înghețat și să aibă în permanență la îndemînă pîrghia de influență asupra Moldovei. Așa că era greu ca aici să se înregistreze vreun progres”, a adăugat analistul politic.

Amintim că ieri, 23 septembrie, premierul Iurie Leancă a efectuat o vizită de lucru la Tiraspol, unde a avut o întrevedere cu pretinsul lider al rmn, Evgheni Șevciuk.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?