Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Miniștrii de Externe ai ţărilor Benelux: RM are cele mai mari șanse la summitul de la Vilnius

5 sep. 2013,, 16:45   Politică
4591 4
Foto: gov.md
Miniștrii Afacerilor Externe a țărilor Benelux se arată optimiști privind șansele Republicii Moldova de a parafa Acordurile de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană în toamna anului curent, la summitul de la Vilnius. Declarații în acest sens au fost făcute în după-amiaza acestei zile, în cadrul unei briefing de presă la Chișinău, transmite NOI.md.

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a subliniat că este prezent la Chișinău nu pentru a se implica în treburile politice ale Republicii Moldova, ci pentru a promova valorile europene.

”Vrem să sprijinim Republica Moldova în procesul de liberalizare a regimului de vize pînă la expirarea mandatului actualei Comisii Europene și pînă la următoarele alegeri în Parlamentul European. Asta înseamnă că pînă la jumătatea anului 2014 noi vrem să ajungem la o soluție pozitivă în rezolvarea acestei probleme. De asemenea, noi ne dorim ca ambele Acorduri să fie parafate integral, astfel încît în primul semestru al anului 2014 să fie realizate alte procese decizionale”, a declarat Jean Asselborn.

Ministrul de Externe al Belgiei, Didier Reynders, a specificat că Republica Moldova are cele mai mari șanse la summitul de la Vilnius, programat pentru sfîrșitul lui noiembrie curent.

”Republica Moldova şi-a făcut alegerea. Această alegere este parcursul european și integrarea în UE. Noi, cele trei țări, am venit aici ca să sprijinim aceste aspirații… Sigur că încă sînt multe de făcut. Moldova are de lucru la capitolul supremația legii și combaterea corupției. Noi avem nevoie de un succes pentru parteneriatul de la Vilnius, iar Republica Moldova este țara cu cele mai bune șanse pentru acest succes. După summit vor urma discuții și negocieri, pe care ne dorim să le finalizăm în cel mai scurt timp”, a precizat Didier Reynders.

Ministrul de Externe al Olandei, Frans Timmermans, a spus că pentru a intra în UE este nevoie de înlăturat barierele. ”Prin anii ’40 țările noastre au înțeles că pentru un viitor mai bun este necesar de înlăturat barierele. Cetățenii Republicii Moldova își doresc exact același lucru. Își doresc locuri de muncă, un viitor mai bun, stabilitate, sistem judiciar și poliție de încredere. Aceleași lucruri le sînt necesare şi investitorilor. În cele din urmă noi trebuie să le oferim cetățenilor posibilitatea de a fi într-o Europă prosperă”, a menționat Frans Timmermans.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a reiterat că integrarea europeană înseamnă modernizarea RM și îmbrățișarea valorilor europene. ”În acești patru ani nu am deviat cu nici o iota de la acest obiectiv. Am vorbit în același limbaj atît la Bruxelles, cît şi la Moscova și Kiev. Și insist încă odată, semnarea Acordului de Asociere, regimul de vize cu UE nu vine în contradicție cu relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă. Obiectivul nostru este să avem mai multe reforme acasă: reforma justiției, procuraturii etc. Ne dorim ca pînă la următoarele alegeri parlamentare să avem deja semnate Acordurile de Asociere și Liber Schimb cu UE”, a declarat Iurie Leancă.

Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care găzduiește vizita miniștrilor de Externe ai statelor Benelux în format trilateral.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?